latinica  ћирилица
01/12/2015 |  18:44 ⇒ 18:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Постигнут споразум- побуњеници напуштају Хомс

Представници власти у Сирији и побуњеници постигли су споразум о евакуацији бораца сиријске опозиције из посљедње четврти под њиховом контролом у граду Хомсу, изјавио је гувернер истоимене провинције, Талал Барази.
Сирија - Фото: AFP
СиријаФото: AFP

"Сви побуњеници напустиће (четврт) Ваер у року од два мјесеца. Група од 200 до 300 наоружаних мушкараца отићи ће, као први корак, у суботу", рекао је Барази за АФП.

Додао је да ће прва фаза споразума трајати недјељу дана, током које ће дио тешког наоружања и оружја средњег калибра бити предат властима.

Напосљетку, око 2.000 бораца напустиће Ваер, као и неке породице побуњеника. Заузврат, режимске снаге ће окончати своје војне операције у тој четврти, која је честа мета гранатирања, и укинути њену опсаду.

"Пошто евакуација буде окончана, сиријска полиција, али не и војници, ући ће на то подручје", истакао је Барази.

Споразум је постигнут након састанка између гувернера и представника побуњеничких група у Ваеру, као и представника цивилног друштва.

Делегација Уједињених нација, као и представници специјалног изасланика генералног секретара УН Стафана де Мистуре, такође су присуствовали састанку.

Није познато да ли су они посредовали у преговорима или надгледали имплементацију споразума, навела је француска агенција.

Око 75.000 људи тренутно живи у Ваеру, у односу на 300.000 колико их је било прије почетка конфликта у Сирији у марту 2011.

То је једини дио Хомса који је остао под контролом побуњеника, након што су се опозиционе снаге евакуисале из старог града у мају 2014. године.

Њихово повлачење је услиједило након двогодишње опсаде и свакодневног гранатирања и борби у којима је разорен стари град, некад називан "престоницом револуције".

Реализацију споразума који је довео до повлачења побуњеника надгледале су УН.