latinica  ћирилица
01/12/2015 |  19:35 ⇒ 19:35 | Аутор: РТРС

Турски министар туризма позива руске туристе

Турска ће предузети мјере да ублажи негативне ефекте руских санкција на туристички сектор због дипломатске кризе између Анкаре и Москве, рекао је министар туризма Махир Унал.

Русија је најавила низ санкција против Турске након обарања руске авиона од стране Турске 24. новембра, укључујући и позив руским туристима да не посјећују Турску, пишу турски медији.

"Ми ћемо низом мјера да помогнемо туристичком сектору да санкције не утичу негативно. Одређен број запослених у туристичком сектору требало би да буду опуштени ", рекао је Унал.

Између осталог, субвенције од 6,000 долара које су намијењене за авионе са минималним капацитетом од 100 путника ће бити продужене.  Унал је рекао да Анкара је "ради на плану да прошири обим субвенција."

"Желим да кажем Русима да је Турска сигурна земља, сви то знамо. Турска је ваш дом. Можете посјетити Турску кад год желите и уживати у одмору. То је свачије право да путује ", додао је он.

Нето приход Турске од туризма је у 2014. години био око 46,5 милијарди долара.
Међутим, у другом кварталу 2015. године смањен је за 13,8 одсто у односу на исти период прошле године, усљед низа геополитичких ризика и безбједносних разлога.  У просјеку 4,5 милиона руских туриста посјети Турску сваке године.