latinica  ћирилица
01/12/2015 |  19:36 ⇒ 20:46 | Аутор: РТРС

Оптужница за злочине у Котор Варошу- Селективни приступ правди у БиХ (ВИДЕО)

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Бошка Пеулића, Слободана Жупљанина, Александра Петровића, Манојла Тепића, Јанка Тривића и Недељка Ђекановића, због сумње да су починили ратне злочине над жртвама бошњачке и хрватске националности на подручју Котор Вароша.
Котор Варош - Фото: РТРС
Котор ВарошФото: РТРС

Селективни приступ правди у БиХ поново је на дјелу, а Срби и даље остају једини кривци за ратни сукоб у БиХ, поручују у општинској борачкој организацији у Котор Варошу. Ови људи су, кажу, часно бранили српски народ и нису починили злочине. Овом оптужницом, огорчени су и грађани ове општине. 

Тужилаштво БиХ поново је показало своју једностраност у раду против српских интереса, који показују годинама. Срби су према Тужилаштву БиХ, кажу у БО Котор Вароши, једини криви за ратне сукобе у протеклом рату, а доказ за ово је, истичу, оптужница против шесторице српских бораца, који су у рату били уз свој народ кад је било најтеже.

"Осуђујемо такав једностран начин Суда БиХ, хапсе само Србе, а доказане злочине, гдје имају тоне папира, писаних и аудио доказа, код муслимана не раде, као што је случај Тузланска колона, Дудаковић", каже за РТРС Госто Тривуновић, предсједник БОРС-а Котор Варош.

Да је оваква оптужница неправедна и на штету српског народа, сматрају и грађани Котор Вароша.

И начелник општине Котор Варош Далибор Вучановић није крио незадовољство овом оптужницом која је, према њему, усмјерена против часних и праведних људи.

"Потврђено је да тај Суд ради једнострано и ја сам огорчен и као начелник општине и као грађанин ове општине", изјавио је Далибор Вучановић, начелник општине Котор Варош.

Неопходно је да се што прије спроведе референдум о раду Суда и Тужилаштва БиХ, који су и више него једнострани, поручили су у Борачкој организацији РС.

"Стандардна пракса Тужилаштва БиХ да хапсе људе који су се одазивали дужи временски период, да ли као свједоци, да ли као осумњичени. Значи прво апсолутно никаквог разлога није било да се хапсе", сматра Миломир Савчић предсједник БОРС-а.

Да су према Тужилаштву БиХ, Срби једини починили злочине, потврђује и податак да се из године у годину повећава број оптужница против Срба, што говори о њиховој пристрасности.

"Треба нагласити да је прошле године Суд БиХ потврдио оптужнице против 63 Србина, док је на данашњи дан број Срба 52, а од тога се 31 терети за злочин против човјечности. Не треба сумњати да ће број Срба којима су потврђене оптужнице бити далеко већи до краја године", изјавио је Милорад Којић директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица.

Тужилаштво БиХ наводну кривицу оптужених, доказиваће позивањем 231-ог свједока и вјештака, а оптужница ће бити прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.