latinica  ћирилица
02/12/2015 |  07:45 ⇒ 20:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Брисел: Црна Гора позвана у НАТО (ФОТО)

Црна Гора је позвана да се придружи НАТО-у, објављено је јутрос на министарском састанку у Бриселу.
Црна Гора позвана у Нато - Фото: ТАНЈУГ
Црна Гора позвана у НатоФото: ТАНЈУГ

“Црна Гора је спровела значајне реформе и показала посвећеност нашим вриједностима и међународној безбједности. Чланство ће значити већу безбједност и за Црну Гору и НАТО“, рекао је на конференцији за медије генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг након министарског састанка у Бриселу, преноси Радио-телевизија Црне Горе.

10.43 - Столтенберг је нагласио да “врата НАТО-а остају отворена за земље које су на путу приближавања Алијанси“, Босну и Херцеговину, Македонију и остале земље које су почеле тај процес.

9.55 - Министри спољних послова сагласили су се  да позову Црну Гору да постане 29. чланица Алијансе.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг , отварајући састанак шефова дипломатија држава чланица, изјавио је да НАТО политика отворених врата има за циљ ширење стабилности, безбједности и демократских вриједности на којима Алијанса почива.

"Сви постајемо јачи и стабилнији тиме што држимо своја врата отвореним", рекао је Столтенберг, пренијела је РТЦГ.

Столтенберг је честитао Црној Гори, што је испраћено снажним аплаузом у сједишту НАТО-а у Бриселу. "Ово је почетак једне дивне алијансе", рекао је Столтенберг, пренио је Ројтерс.

Након тога званично је црногорским министрима спољних послова и европских интеграција и одбране Игору Лукшићу и Милици Пејановић Ђуришић званично саопштио да је Црна Гора позвана у НАТО.

"Данас отварамо ново поглавље. Мислим да смо заслужили позив. Ово је сјајна вијест за остале земље Балкана. Наставићемо са реформама у истом интензитетом као до сада", рекао је Лукшић. Он је истакао да је НАТО направио праву одлуку позивајући Црну Гору у Алијансу.

Црна Гора позвана у Нато (фото: Танјуг)

Иначе, Црна Гора је на самиту у Велсу била на корак од остваривања спољнополитичких циљева које је поставила још од обнове независности прије девет година.

У Црној Гори се сматра да је добијање позивнице потврда да је та држава демократска, стабилна, сигурна, добро развијена, да дијели исте вриједности као и најнапредније земље свијета и да има стандардно правно окружење баш како треба.

Уласком у НАТО Црна Гора ће, очекује се, стећи безбједније и сигурније тржиште за страна улагања и смањиће ризике када до инвестиције дође.

НАТО чланство, вјерује се, такође јача политички утицај Црне Горе, јер омогућава подизање нивоа свијести и даје могућност консултације са другим савезницима око осјетљивих питања.

Међутим, добијањем позивнице Црна Гора не завршава свој посао, објавио је портал ЦдМ-а и додаје да након што су савезничке државе упутиле позив Црној Гори у НАТО, оне су званично позвале нашу земљу да почне преговоре о приступању Алијанси и то је први корак ка пуноправном чланству.

Како налаже процедура НАТО-а, након данашње позитивне одлуке министара, формални позив би исте недјеље требало да упути генерални секретар Јенс Столтенберг црногорском шефу дипломатије Игору Лукшићу.

Након тога, Лукшић узвраћа писмом у којем наводи да Црна Гора прихвата обавезе чланства. Затим, све земље чланице НАТО-а потписују Протокол о приступању Црне Горе Алијанси, који, затим, морају ратификовати Владе земаља чланица Алијансе.

Коначан корак ка чланству је предавање Протокола о приступању САД, односно Стејт департменту гдје се чувају сви документи алијансе, што државу чини пуноправним чланом НАТО-а.

7.45 - За 9.45 заказана је конференција за новинаре у Бриселу, на којој ће генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг саопштити одлуку министара.

Како је синоћ јавила РТЦГ шефови дипломатија чланица НАТО-а постигли су сагласност о упућивању позива за чланство Црној Гори.

Шеф њемачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер рекао је да сматра да је постигнут консензус међу државама чланицама и да Црна Гора може да буде охрабрена расправом у Бриселу у оквиру које ће се одлучивати о позиву за чланство.

"Позиција Њемачке је јасна, подржавамо упућивање позива Црној Гори и мислим да  и моје колеге размишљају у истом правцу", рекао је Штајнмајер, а и литвански шеф дипломатије потврдио је да су министри договорили да Црна Гора буде 29. чланица НАТО-а.

"Независно од одлуке о Црној Гори, постоје још три земље које су изразиле јасну намјеру да се прикључе НАТО-у. Мислим да ће министри разговарати и о напредовању три друга кандидата. То су Грузија, БиХ и Македонија", рекао је амерички амбасадор у НАТО-у Даглас Лут.