latinica  ћирилица
02/12/2015 |  08:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Проди: Европа без Балкана није Европа

Бивши предсједник Европске комисије Романо Проди сматра да није питање да ли би земље Западног Балкана требало да постану чланице ЕУ, већ само када ће оне приступити Унији.
Романо Проди  (Фото:romanoprodi.it) -
Романо Проди (Фото:romanoprodi.it)

"Европа без Балкана, без Србије, без Албаније, није Европа", поручио је он у изјави бечком дневнику "Стандард".

Проди је одбацио критику да је ЕУ за вријеме његовог мандата пребрзо и преснажно расла.

"Није тачно, ми смо жељели да примимо пет нових држава у року од десет година, али смо интегрисали десет за пет година", додао је он.

Проди је указао да је тада био присутан оптимизам и да су многе бивше државе чланице Совјетског савеза тежиле ка Европи.

"Није било могуће оставити их на цједулу", објаснио је он истичући да нико тада није могао да повјерује да би се баш оне земље којима је понајвише помагано, као што су Пољска или Мађарска, само пар година касније могле окренути национализму.

Истовремено поручује да, "било да се радило о девет или 25 држава, проблематично дијете је увијек била Велика Британија".

Проди је, међутим, увјерен да ће британски референдум бити у корист ЕУ и да ће потом бити убрзан процес договарања у Унији.

Италијански политичар је указао да је актуелни страх од тероризма изазвао несигурност у Европи и да ће зависти од опхођења ЕУ тим питањем, да ли ће доћи до успоравања економског раста и немира на тржиштима.

Проди је казао да је потребно више мудрости.

Он је оцијенио да данашња Европа стоји у мјесту, истичући да годинама није било никаквог напретка.

Према његовим ријечима, недостају политичари који би подстакли ЕУ и спровели потребне политичке реформе.

"Француска је ослабљена, Велика Британија је својим плановима за референдум извршила самоубиство. Због тога је водећа улога припала Њемачкој", сматра он.

Проди каже да у ЕУ нема ни јединствене спољне ни одбрамбене стратегије, као и да не вјерује да ће бити усвојена заједничка стратегија против тероризма.

"Пре него што се може разговарати о интервенцијама ЕУ, заједно са САД, мора разговарати о времену послије. Ми се позивамо за преговарачки сто само из пристојности", наглашава Проди.