latinica  ћирилица
02/12/2015 |  09:25 ⇒ 13:24 | Аутор: Б92

Ко су најбоље чувани државници свијета? (ВИДЕО)

Предсједници или премијери су увијек најчуванији у свакој држави, а у земљама угроженим ратном пријетњом или тероризмом систем заштите државника је додатно ојачан.

По ригорозности обезбјеђења истичу се предсједник САД Барак Обама, први човек Русије Владимир Путин, премијер Израела Бењамин Нетанијаху и папа Фрањо, пише "Спутњик".

Обезбјеђење предсједника, једна од омиљених филмских тема, заправо је производ напорног и веома озбиљног посла. Оно што видимо на филму, у вијестима или новинама далеко је од стварности, каже професор Факултета за безбједност Слободан Анђелковић.

“Они који су највидљивији, обезбјеђење које видимо око предсједника или премијера , заправо је само пет до седам одсто људи који даноноћно брину о његовој безбједности. Сви остали су дио невидљиве безбједносне припреме коју чине противдиверзиона, обавјештајна, али и медицинска заштита коју често можемо да видимо у конвоју предсједникове пратње, увијек на крају колоне иде и амбулантно возило“, каже Анђелковић.

Израелска обавјештајна служба Мосад ужива углед једне од најбоље организованих тајних служби на свијету. За њу се везују многе сложене операције које су омогућ́иле да Израел опстане у арапском окружењу. Међутим, и у овако озбиљној служби могућ́и су пропусти.

Када је против њега поднијета тужба због насилничког понашања 2010. године, приведен је Грегорјан Ерсија, илегални имигрант који је годинама у Израелу живио под лажним идентитетом, а био је телохранитељ Бењамина Нетанијахуа у вријеме док је био лидер опозиције. Ерсија је, као носилац црног појаса у каратеу, прибавио фалсификоване документе и дозволу за ношење оружја.

Стручњаци за безбједност кажу да је овај случај преседан, јер о безбједности државника брину стотине, а када су у питању лидери највећих и најразвијенијих земља, хиљаде људи.

Један од најбоље чуваних људи на планети,  свакако је предсједник Руске Федерације Владимир Путин.

Постоји неколико прстенова његовог обезбјеђења, а процјењује се да о безбједности предсједника брине чак десет хиљада људи. Иако се о Путиновом обезбјеђењу не зна много, сасвим је извјесно да је један од његових најближих сарадника генерал Виктор Золотов.

Неко кога би ријетко ко препознао на улици већ́ четрнаест година обезбјеђује предсједника Путина, али је упркос крупној грађи успјешно тешко уочљив.

Предсједник Русије га је упознао почетком деведесетих, као једног од тјелохранитеља тадашњег градоначелника Санкт Петербурга Анатолија Собчака. Золотов је од тада његов бокс и џудо спаринг-партнер. Управо спортска оријентација предсједника Руске Федерације задаје главобољу његовом обезбјеђењу, каже за “Спутњик“ декан Факултета за међународну политику и безбједност ,Виолета Рашковиц́ Таловић́.

“Путин често умије да искорачи из званичног протокола. Познато је да је велики заљубљеник у спорт, нарочито екстремни, умије да зађе дубоко у шуму, да плива дивљим ријекама, припитомљава тигрове, јаше коње, лови и пеца на Бајкалу. Отуда је веома занимљива изјава једног његовог безбједњака, који је рекао "када је Путин у "Мигу" или подморници, тада смо ми најбезбрижнији" каже Рашковиц́ Таловићева.

Она додаје да Путин, уз сараднике из кабинета, има обичај да на путовања води и личног љекара, масера и психолога. Број и структура његових пратилаца строго је чувана државна тајна, а енигма је и у којем се од два “иљушина“, који полијећу у размаку од свега неколико минута, налази руски предсједник.

И пратња америчког предсједника Барака Обаме  строго је чувана тајна. Уз контроверзе његове владавине иду и фантастичне приче о обезбјеђењу. Тако се на Јутјубу појавио видео који доказује да америчког предсједника чувају и ванземаљци. Наратор видеа тврди да је један припадник обезбјеђења предсједника Америке у ствари ванземаљски хуманоид способан да мијења облик, што видео наводно и доказује.

Бијела кућа је одбацила ове тврдње уз објашњење да би ангажман ванземаљаца био прескуп у тренутку када се сви труде да уштеде. Бијелој кући није било до шале у априлу ове године, када је америчка тајна служба суспендовала свог надзорника који чува шефа државе и обавља друге “најосјетљивије задатке“. Два висока званичника те службе су оптужена и да су, под дејством алкохола, аутомобилом прошла кроз безбједносне барикаде Бијеле куће.

Стручњаци за безбједност слажу се да је, поред Обаме и Путина, најбоље обезбијеђени човјек на свијету врховни поглавар Католичке цркве. Ватиканска гарда установљена је давне 1506. године, чинили су је швајцарски војници који су тада били на добром гласу као одани и храбри. Гарда око папе, у истој формацији постоји и данас, али је њена улога више козметичка.

Папа је из носиљке, прешао у кочију, а затим у аутомобил. Форд је 1960. године произвео серију папамобила, који су изгледали као лимузине. Послије претходника који су се возили у бијелим блиндираним џиповима, актуелни папа Фрања се, током недавне посјете Америци, провозао “фијатом 500 Л“ из Крагујевца, како би истакао своју једноставност и одбијање потрошачког начина живота.

“Папа јесте опуштенији од његових претходника, али он се не пита много. То што их ми не видимо, не значи да не постоји обезбјеђење. Осим церемонијалне гарде, папа заправо има врло озбиљну службу обезбјеђења која га прати, о којој се мало зна“, објашњава Анђелковић́.

Овај професор Факултета за безбједност каже да се државници чувају и мјерама које обичним грађанима дјелују крајње наивно, али да су то старе и провјерене методе, као што су заваривање шахтова и одношење контејнера и аутомобила са трасе којом пролазе делегације државника.

Такође, треба заборавити филмску дегустацију предсједничког ручка, јер се храна коју једу најмоћнији и најчуванији људи свијета данас тестира у лабораторијским условима.