latinica  ћирилица
02/12/2015 |  10:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Озеров: Русија обуставља пројекте са Црном Гором кад уђе у НАТО

Русија ће обуставити заједничке пројекте са Црном Гором ако та земља уђе у НАТО, изјавио је предсједник Одбора за одбрану и безбједност горњег дома руског парламента Виктор Озеров.

Озеров је рекао да пројекти, који ће бити обустављени, укључују оне на војном плану, јавила је агенција РИА Новости, а преноси Ројерс.

Црна Гора је јутрос позвана да се придружи НАТО и постане 29. чланица Алијансе, након што су се шефови дипломатија земаља чланица усагласили о позиву.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг је, отварајући састанак шефова дипломатија држава чланица у сједишту НАТО у Бриселу, изјавио да политика отворених врата Алијансе има за циљ ширење стабилности, безбједности и демократских вриједности и честитао Црној Гори, што је испраћено снажним аплаузом.

Након тога званично је црногорским министрима спољних послова и европских интеграција и одбране Игору Лукшић и Милици Пејановић Ђуришић званично саопштио да је Црна Гора позвана у НАТО.

"Данас отварамо ново поглавље. Мислим да смо заслужили позив. Ово је сјајна вијест за остале земље Балкана. Наставићемо са реформама у истом интензитетом као до сада", рекао је Лукшић.

У Црној Гори се сматра да је добијање позивнице потврда да је та држава демократска, стабилна, сигурна, добро развијена, да дијели исте вриједности као и најнапредније земље свијета и да има стандардно правно окружење баш како треба.

Уласком у НАТО Црна Гора ће, очекује се, стећи безбједније и сигурније тржиште за страна улагања и смањиће ризике када до инвестиције дође.

Како налаже процедура НАТО-а, након данашње позитивне одлуке министара, формални позив би исте недјеље требало да упути генерални секретар Јенс Столтенберг црногорском шефу дипломатије Игору Лукшићу.

Након тога, Лукшић узвраћа писмом у којем наводи да Црна Гора прихвата обавезе чланства. Затим, све земље чланице НАТО-а потписују Протокол о приступању Црне Горе Алијанси, који, затим, морају ратификовати Владе земаља чланица Алијансе.

Коначан корак ка чланству је предавање Протокола о приступању САД, односно Стејт департменту гдје се чувају сви документи алијансе, што државу чини пуноправним чланом НАТО-а.