latinica  ћирилица
02/12/2015 |  10:32 ⇒ 12:03 | Аутор: СРНА

Најпознатији балкански џихадиста крије се на подручју Скопља?

Најпознатији балкански џихадиста Лавдрим Муџахери /26/ са Косова, кога су америчке власти ставиле на листу најтраженијих терориста, вратио се прије три седмице са сиријског ратишта и тренутно се крије на подручју Скопља, пише скопски "Утрински весник".

Претпоставља се да су у друштву Муџахерија још шесторица терориста, који су након руске војне интервенције напустили Сирију.

Ове информације, које су објавили косовски медији, промјерава МУП Македоније, али за сада нема званичне потврде.

Под Муџахеријевом командом бори се око 150 радикалних исламиста из балканских земаља, међу којима предњаче лица са Косова, Албаније и Македоније.

Муџахери је до 2010. године радио као преводилац у НАТО бази "Бондстил" код Урошевца, отакле га је НАТО послао у тренинг камп у Авганистану, гдје је остао двије године.

Он се у међувремену повезао са исламским радикалним групама и вратио на Косово, гдје је формирао удружење "Исламска омладина", а потом је отишао да се бори на страни терористичке организације Фронт Ал Нусра у Сирији.

Прошле године прикључио се снагама "Исламске државе", а у фокус медија је дошао након што је објавио фотографију како пали косовски пасош.

Муџахери се појављује у пропагандним филмовима "Исламске државе", а у једном од њих тражи борбу против сиријске војске, која је под командом предсједника Башара ал Асада, али и против продемократских снага.

На "Фејсбук" профилу објавио је фотографију на којој се види како одсијеца главу једном младићу.

САД су у септембру 2014. године додале Муџахерија на листу најтраженијих свјетских терориста, на којој заузима четврто мјесто.

Македонски предсједник Ђорђе Иванов изјавио је недавно да се у Македонију са ратишта вратило око 70 лица која су се борила на страни "Исламске државе".

Он је навео да се на сиријском ратишту тренутно налази 110 бораца из Македоније, док је 25 погинуло, а 69 се вратило.