latinica  ћирилица
02/12/2015 |  11:11 ⇒ 12:57 | Аутор: РТРС

Њемачко предузеће Крампиц почело производњу у Броду (ВИДЕО)

Њемачко предузеће Крампиц са 16 радника почело је производњу у изнајмљеном простору бившег предузећа Металпромета у Броду.
Радници - Фото: РТРС
РаднициФото: РТРС

Сва производња мобилних бензинских пумпи и контејнера, одлази на западноевропско, углавном њемачко тржиште. Ово специјализовано предузеће планира да све своје производне погоне са менаџментом, у наредном периоду, пресели у Брод.

Милан Глигић из Брода годинама је каже чекао запослење у неком производном предузећу машинске струке. Жеља му се остварила, и од почетка септембра у Крампицу ради на производњи контејнера и покретних пумпи.

- Плата је на неком задовољавајућем нивоу, нису ни толико превелике ни мале. Људи су углавном задовољни, а ако је већа производња бићемо више награђени, рекао је Глигић.

Крампиц је са 16 запсолених и 40- так коопераната, прошле седмице на њемачко тржиште отпремио први шлепер контејнера и покретних бензиских пумпи, ријетких на простору бише Југославије.

Овдје планирају да све своје производне погоне из Њемачке преселе у Брод, јер им је, кажу, овдје најповољније радити с обзиром на постојећу нафтну индустрију и повољан географски положај града.

- Били смо на факултету у Бањалуци и ступили са њима у контакт да узимамо кадрове који би циљано били учени за наше потребе, истакао је Мирко Цејковић, директор Краппица, Брод.

Ово ће се предузеће са 140 запослених у Њемачкој, преселити у Брод ако Металпромет, након стечаја, постане њихово власништво.

То прижељкују и у локалној администрацији, јер су, кажу, мобилне пумпе капацитета од 50 до 10 хиљада литара, будућност индустријских и пољопривредних подручја.

- Било би ми драго да након проведеног стечаја ови власници буду и купци овог простора, јер имају озбиљне намјере. Мислим да је то један од значајнијих пројеката за општину Брод, додао је начелник Брода Илија Јовичић.

Брод би у овом случају од јуна наредне године постао једна од ријетких средина у БиХ у којој би се производиле ове бензиске пумпе, које су у Русији и западним земљама увелико у употреби.