latinica  ћирилица
02/12/2015 |  11:51 ⇒ 12:33 | Аутор: ТАНЈУГ

Весић: Акција "Његујмо српски језик" и у Републици Српској

Менаџер Града Београда Горан Весић, изјавио је данас да је акција "Његујмо српски језик", чији је циљ да скрене пажњу на одређене језичке недоумице, превазишла сва очекивања и да је веома добро примљена у јавности, па се сада ради на томе да буде проширена на Републику Српску.
Горан Весић (фото: www.beograd.rs) -
Горан Весић (фото: www.beograd.rs)

Весић је, како је саопштила Градска управа Београда, рекао да је одлучено да акција постане стална, због чега је и формиран одбор који ће усмјеравати будуће активности.

"Желимо да проширимо акцију и на Републику Српску и да стално подстичемо грађане да размишљају о томе какав језик говоре, да је неопходно његовати језик и избјегавати стране изразе гдје год је могуће , јер чувајући сопствени језик чувамо сопствени идентитет", рекао је Весић за ТВ Пинк.

У посљедњих двадесетак година, додао је, та акција је заиста најбоља и најприхваћенија акција у култури.

Градски секретар Београда за културу Владан Вукосављевић, који је и покретач акције, истакао је да су сви учесници радили волонтерски, од глумаца и јавних личности до цртача постера и различитих донација, тако да је свако дао максималан допринос да акција буде успјешна.

Грађани су, како је додао, препознали значај акције, а поред друштвених мрежа, гдје је била доста заступљена, акција је у посљедњих шест мјесеци била приказана и на плакатима на јавним паркиралиштима, у гаражама, возилима градског саобраћаја.

Најавио је и да ће плакати којима се указује на грешке у говору и указује на правилну употребу језика, бити постављени и у домовима здравља, библиотекама и поштама.

"Учинићемо све да акција буде видљива у свакодневном животу. Свака београдска школа је добила плакате и сада идемо у другу фазу, која је обогаћена новим спотовима и шири се и на Републику Српску", рекао је Вукосављевић.

Он је додао и да се припремају нови пројекти као што је квиз који ће се бавити језичком културом.