latinica  ћирилица
02/12/2015 |  12:15 ⇒ 12:27 | Аутор: Index.hr

Манчестер Сити 13 одсто капитала продао Кина Медиа Капитал конзорцију

Шеик Мансоур Калдоун ал Мубарак, власник Манчестер Ситyја, објавио је како је 13 посто удјела у холдингу Ситy Фудбал Групу продао Кина Медиа Капитал конзорцију у власништву кинеске државе и то за 265 милиона фунти. Тако је повратио инвестицију у Манчестер Сити и значајно зарадио, с обзиром да је 2008. клуб купио за 265 милиона фунти.
ЛШ: Манчестер Сити - Јувентус - Фото: РТРС
ЛШ: Манчестер Сити - ЈувентусФото: РТРС

Да се спрема нешто велико дало се наслутити крајем октобра, када је кинески предсједник Xи Јинпинг у склопу службене посјете Великој Британији, током које је одсјео у Букингхамској палачи, заједно с премијером Давидом Камеруном, обишао Ситијеву академију и клупске просторије, гдје су му домаћини били шеик Мансоур, Патрик Виера и Серхио Агуеро.

Манчестер Сити је сада, одмах по закључењу посла, пожурио нагласити како Кинезима није продао удјел у клубу, него у холдингу ЦФЦ-у, који осим манчестерског, обухваћа и сестринске клубове Њу Јорк Сити ФЦ, Мелбурн Сити ФЦ и Јокохама Ф Маринос, као и да овај потез ни у којем случају не значи почетак продаје и изласка емиратских власника из најпознатијег клуба у корист новог, кинеског газде.

Овај потез објашњава се здравом пословном логиком, односно тиме што ће Манчестер Сити и остали клубови холдинга, овако бити још значајније присутни на једном од најснажнијих свјетских тржишта, а Ситијев предсједник Калдон Ал Мубарак тим поводом је изјавио: "Фудбал је највољенији, најигранији и најгледанији спорт у Кини и експоненцијални раст који нам се овом приликом нуди је јединствен и узбудљив. Зато смо напорно радили како би пронашли праве партнере и партнерство с њима договорили тако да досегнемо невјероватан потенцијал који постоји у Кини, како за ЦФГ, тако и за фудбал у цјелини."

Иако из Ситија службено поручују како се новац од продаје удјела неће прослиједити у само један клуб, него да остаје у холдингу, истина је како доток оваквог богатства у "групу" олакшава остварење два главна циља њене перјанице, актуелна већ три године, тачније откако су извршни предсједник и спортски директор постали Феран Сориано и Тики Бегиристаин: Довођење Пепа Гвардиоле и Лионела Месија.

Управо ће на купњу два најпознатија производа Ла Масије бити намијењен највећи дио кинеских фунти, што је само врхунац на ионако рекордне Ситијеве приходе, који су до неслућених висина нарасли у првом реду због њиховог удјела од новог уговора за телевизијска права клубова Премијер Лиге, тешког укупно 5.14 милијарди фунти.

Гвардиола, којем на љето истиче уговор с Бајерном, први је циљ, али осим рекордне плате, Сити му жели доказати како му могу и хоће довести најбоље играче да би и са Ситијем освојио шест наслова у једној сезони. Посао започет трошењем око 150 милиона фунти прошлог љета на Кевина де Брyнеа и Рахема Стерлинга, наставио би се сљедећег љета, а круна би наравно био Лео Меси.