latinica  ћирилица
02/12/2015 |  12:19 ⇒ 12:26 | Аутор: СРНА

Вуковић: Ставови бошњачке елите могу да убрзају распад БиХ

Бошњачка политичка, интелектуална и медијска елита, залажући се за унитарну, немогућу државу, чини све да БиХ која се већ дуго налази у стању "клиничке смрти" доживи судбину неких земаља којих више нема, изјавио је професор Филозофског факултета у Источном Сарајеву Драго Вуковић.
Филозофски факултет Источно Сарајево -
Филозофски факултет Источно Сарајево

Коментаришући изјаву професора Факултета политичких наука у Сарајеву Суада Куртћехајића да је Република Српска 9. јануара 1992. године била једнака данашњој "Исламској држави", Вуковић је оцијенио да дугорочно гледано овакви ставови могу само убрзати процесе распадања БиХ што је, каже он, можда и неизбјежан процес.

"У негацији Републике Српске овај фрустрирани интелектуалац отишао је корак даље прогласивши је терористичком организацијом. Веома је то индикативно, прије свега, због чињенице да би се тероризам као највећа пријетња миру могао укоријенити и у БиХ и то прије свега код присталица радикалног ислама", истакао је Вуковић.

Он указује на чињеницу да су тога свјесни бошњачки политичари и интелектуалци, па у ту причу желе увући и "пријетњу референдумом", како је то у Загребу рекао лидер СДА Бакир Изетбеговић, као терористичку пријетњу, па четнички покрет као терористички.

"Очито је да су те елите веома узнемирене и да траже излазну стратегију у могућим лошим сценаријима", оцијенио је Вуковић.

Он каже да Куртћехајић има "кратко памћење", јер је његов лидер Изетбеговић само прије неколико дана изјавио да признаје Републику Српску, јер је она призната у Дејтону.

"Без заједничке воље и заједничке визије ово друштво нема никакву перспективу", констатовао је Вуковић.

Професор Факултета политичких наука у Сарајеву Суад Куртћехајић рекао је да је Република Српска 9. јануара 1992. године била једнака данашњој "Исламској држави" која је себе прогласила државом, али је нико на свијету није признао.