latinica  ћирилица
02/12/2015 |  12:41 ⇒ 20:57 | Аутор: РТРС

Посебна сједница НСРС: Приједлог ребаланса буџета (РТРС Плус) (ВИДЕО)

На посебној сједници Народне скупштине Републике Српске, посланици по хитном поступку разматрају Приједлог ребаланса буџета Српске за 2015. годину, планиран у износу од 2.083.100.000 КМ, што је за 2,5 одсто више од овогодишњег буџета.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

21.00... Министар рада и борачко инвалидске заштите Миленко Савановић изјавио је вечерас да је суштина Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о ПИО да се направи сигуран фонд за исплату пензија, а то је трезорски начин исплате. Он је у завршној ријечи током расправе о овом приједлогу закона истакао да пензионери заслужују приоритет у исплатама.

Посланик СДС-а Миладин Станић изјавио је да је једина позитивна страна увођења Фонда ПИО у систем трезорског пословања та да ће пензионери дијелити судбину осталих буџетсих корисника.

Посланик СНСД-а Игор Жунић рекао је да је идентичан принцип исплате пензија заступљен у Македонији, Хрватској и Црној Гори, те да искуства из Црне Горе показују да је дошло до помака у стабилизације ствари око пензионог система.

Народна скупштина завршила је разматрање Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о ПИО по хитном поступку.

20.45... Министар унутрашњих послова РС Драган Лукач изјавио је да у Српској има више од 400 младих људи који су завршили високу школу унутрашњих послова, али не могу да се запосле јер одређен број лица не може да се пензионише."Ми имамо тренутно полицајце који имају близу и више од 60 година, а раде у ноћним смјенама, свим временским условима. Ови људи имају бенефицирани радни стаж, али сада и када наврше 40 година радног стажа не могу да оду у пензију, јер морају да чекају да напуне 65 година живота да би то право остварили", рекао је Лукач током скуштинске расправе о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о пензијско-инвалидском осигурању.

Шеф Посланичког клуба СНСД-а Радован Вишковић рекао је да ће СНСД предложити амандман којим се предлаже брисање члана 39 овог закона којим је дефинисано да лице којем је утврђен посебан стаж у двоструком трајању може тражити укидање рјешења Фонда којим је тај стаж утврђен.

Овим чланом предложеног закона предвиђено је и да лице којем је укинуто рјешење Фонда о утврђивању поменутог стажа не може поново поднијети захтјев за утврђивање тог стажа.

Шеф Посланичког клуба СДС-а Вукота Говедарица сматра да је ово један од веома значајних закона којег је требало разматрати у редовном, а не по хитном поступку, те да је требало одржати јавне расправе.

"Није нам јасно због чега сте ове могућности предвидјели у закону, а сада амандманом СНСД-а жели то да брише", рекао је Говедарица.

Посланик СДС-а Миладин Станић апеловао је да Клуб посланика СНСД-а не предлаже овакав амандман, јер је он дискриминаторски према борцима Војске РС који су дали немјерљив допринос стварању Српске, а којима никада није уплаћен ратни стаж у двоструком трајању.

Самостални посланик Илија Стеванчевић сматра да би Пореска управа РС и надлежни инспекцијски органи требало да појачају контролу уплате доприноса за ПИО РС, чиме би се стекли услови за повећање пензија у наредном периоду.

19.00... Министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић рекао је да је усвајање по хитном поступку закона о измјенама и допунама Закона о пензијско-инвалидском осигурању неопходно ради увођења Фонда ПИО у систем трезорског пословања Републике."Основни циљ увођења Фонда ПИО Републике Српске у систем трезорског пословања је да се недостајућа средства за исплату пензија у току године обезбиједе из буџетских средстава Републике, чиме би се избјегло континуирано кредитно задуживање Фонда ПИО и постигла додатна сигурност у обезбјеђењу средстава за исплату пензија", истакао је Савановић у парламенту Српске.

Савановић је рекао да је новина у овом приједлогу закона увођење могућности да се лицу којем је рјешењем Фонда утврђен посебан стаж у двоструком трајању укине то рјешење.

"Новина је и давање могућности да осигураници самосталних дјелатности, осигураници вјерски службеници и осигураници пољопривредници могу да остваре право на старосну пензију, а да не прекидају осигурање ако желе да наставе да се баве својом дјелатношћу", истакао је Савановић.

Министар је подсјетио да је Влада на сједници 8. и 9. јула разматрала Анализу финансијске одрживости пензијског система РС и усвојила закључак којим се задужује Министарство финансија, Министарство рада и борачко-инвалидске заштите и Фонд ПИО да Влади у року од 90 дана од дана доношења закључака доставе приједлог мјера и план активности који ће обезбиједити прелазак на трезорски начин исплате пензија.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Радован Вишковић рекао је да се ишло на измјене и допуне постојећег Закона о ПИО, јер је у плану да се од Нове године у Републици Српској пређе на трезорски начин исплате пензија.

14.13...  Шеф Клуба посланика СНСД-а у НСРС Радован Вишковић изразио је задовољство јер су у овој години измирене све предвиђене обавезе и што у републичком буџету нема већих неизмирених обавеза који би представљале терет грађанима Српске.
Током скупштинске расправе, Вишковић је рекао да су приходи по основу индиректних пореза повећани усљед повољнијег коефицијента расподјеле који је одређен за Републику Српску. Вишковић је констатовао да је код буџетских издатака, између осталог, дошло до повећања грантова за 4,9 милиона КМ, док су издаци за нефинансијску имовину повећани за 11 милиона КМ, а за набавку специјалне опреме за потребе МУП-а Српске обезбијеђено је 2,5 милиона КМ.

Осим тога, каже Вишковић, обезбијеђено је 12 милиона КМ за рефинансирање дуга Универзитету у Источном Сарајеву, а за неизмирене обавезе МУП-а Српске 2,1 милион КМ.

Потпредсједник НСРС Сенад Братић рекао је да Коалиција "Домовина" незадовољна средствима предвиђеним за повратничку популацију. Он сматра да би потребе повратника у великој мјери могле бити подмирене да је приликом припреме приједлога ребаланса буџета било спремности и слуха да ова позиција у буџету буде повећана "само промил".

Посланици опозиције претходно су напустили скупштинску салу јер сједницом предсједава потпредсједник парламента Ненад Стевандић.

Шеф клуба СДС-а Вукота Говедарица рекао је да посланици СДС-а неће присуствовати сједници док њом предсједава Стевандић, наводећи да та позиција припада СДС-у као највећој опозиционој странци и да је Предсједништво СДС-а предложило Соњу Караџић Јовићевић.

Стевандић је појаснио да је предсједник Парламента Српске Недељко Чубриловић болестан и да је на њега пренио овлаштења због чега мора да предсједава сједницом.

Посланик ПДП-а Славиша Марковић рекао је да Клуб посланика ПДП-а неће присуствовати сједници док њом предсједава Стевандић, а исти став изнио је и посланик Странке Напредна Српска Адам Шукало.

Посланик НДП-а Драган Чавић рекао је да ни клуб посланика ове странке неће присуствовати расправи све док Стевандић предсједава сједницом, јер је није члан СДС-а, а та позиција припада највећој опозиционој странци.

Посланик СРС Миланко Михајлица позвао је Стевандића да поднесе оставку на позицију потпредсједника парламента Републике Српске.

13.08...  Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија изјавио је да је разлог за доношење ребаланса буџета Српске за 2015. годину по хитном поступку обезбјеђивање средстава за стварање неопходних предуслова за реализацију законом створених обавеза како би били испоштовани рокови њиховог измирења.

Образлажући Приједлог ребаланса буџета, Тегелгија је напоменуо да је он предвиђен у износу од 2,08 милијарди КМ.

Он је рекао да је буџетом за ову годину планиран суфицит од 32,9 милиона КМ, а ребалансом суфицит од 36,2 милиона КМ, који ће бити усмјерен на покриће дугова према домаћим и страним кредиторима, као за директне и индиректне обавезе РС.

Подсјетимо, ребалансом буџета планирано је финансирање у износу од 474,2 милиона КМ, наводи се у овом документу.

Са циљем увођења Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске у систем трезорског пословања, по хитном поступку, биће разматрани Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о доприносима, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о трезору и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о буџетском систему Српске.

Извори: СРНА и РТРС