latinica  ћирилица
02/12/2015 |  12:58 | Аутор: СРНА

Скупштина Србије: Посланици о регрутовању плаћеника

На ратишту у Сирији учествовало је 26 држављана Србије, од којих се седам вратило, а осам погинуло, рекла је данас у Скупштини Србије предсједник Одбора за спољне послове Александра Ђуровић.
Скупштина Србије - Фото: ТАНЈУГ
Скупштина СрбијеФото: ТАНЈУГ

Скупштина Србије разматра данас Приједлог закона о потврђивању Међународне конвенције против регрутовања, коришћења, финансирања и обуке плаћеника, чиме ће се Србија придружити земљама које санкционишу ово кривично дјело с циљем борбе против тероризма.

Ђуровићева је током расправе о овом приједлогу нагласила да полиција надзире лица која су се вратила са ратишта и да се грађани Србије могу осјећати безбједно, као и да не постоји пријетња од терористичких аката.

Министар енергетике Србије Александар Антић, који је у име Владе Србије образлагао документ, рекао је ће се Србија потврђивањем ове конценције сврстати у групу земаља која регрутовање, коришћење, финансирање и обуку плаћеника санкционише као кривично дјело.

Он је подсјетио да је парламент Србије прошле године усвојио допуне Кривичног законика које су санкционисале учешће држављана Србије у оружаним сукобима у другим земљама, пренијели су београдски медији.

Конвенција забрањује регрутовање, коришћење, финансирање и обуку плаћеника, као и само дјеловање плаћеника, а државе чланице Конвенције обавезују се да не регрутују, не користе, не финансирају и не обучавају плаћенике и да међусобно сарађују у спречавању ових кривичних дјела, што укључује и обавезу хапшења и екстрадиције плаћеника који се налазе на њиховој територији.

Иако простор Србије није регрутна база, Србија се на овај начин придружује групи од 33 државе које ће то дјело санцкионисати као кривично.

Све парламентарне странке су најавиле подршку потврђивању ове конвенције.

Посланици ће на данашњој сједници разматрати и Приједлог закона о потврђивању Споразума између Владе Србије и Владе Румуније о бављењу плаћеним пословима чланова породице чланова дипломатских или конзуларних представништава, као и Приједлогу закона о потврђивању споразума између влада Србје и Грузије о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша.

Посланици ће расправљати и о Приједлогу закона о потврђивању Споразума између влада Србије и Финске о сукцесији и консолидацији билатералних уговора.

Посланици су јуче завршили начелну расправу о Приједлогу закона о рударству и геолошким истраживањима и Приједлогу стратегије развоја енергетике до 2025. године са пројекцијама до 2030. године.