latinica  ћирилица
02/12/2015 |  13:23 ⇒ 15:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Кери: Ширење НАТО није усмјерено против Русије

Амерички државни секретар Џон Кери изјавио је у Бриселу да ширење НАТО није усмјерено против Русије.
Џон Кери - Фото: AP
Џон КериФото: AP

"НАТО не представља пријетњу ни за кога, то је одбрамбена алијанса која има задатак да пружи безбједност", рекао је Кери на конференцији за новинаре.

"То није усмјерено ни против Русије, нити било ког другог", истакао је Кери послије састанка министара спољних послова земаља чланица НАТО-а, на ком је Црна Гора добила позив да постане 29. чланица те Алијансе.

Вашингтон поздравља ангажовање Русије да би се окончао сиријски сукоб, рекао је Кери, наводећи да ту Москва може да одигра "изузетно конструктивну улогу", пренио је АФП.

Представник Кремља Дмитри Песков изјавио је, пошто је Црна Гора добила позив да се придружи Алијанси, да ће стална експанзија НАТО-а на исток "довести до мјера одмазде Русије".

Песков је рекао и да санкције које је Русија увела Турској нису исто што и санкције које је Запад увео Русији због Украјине, будући да су руске санкције превентивне и да се тичу пријетње тероризмом.

Предсједник Одбора за одбрану и безбједност горњег дома руског парламента Виктор Озеров је казао да ће Русија обуставити заједничке пројекте са Црном Гором ако та земља уђе у НАТО.

Озеров је рекао да пројекти, који ће бити обустављени, укључују оне на војном плану, јавила је агенција РИА Новости, а преноси Ројтерс.

Црна Гора је јутрос позвана да се придружи НАТО-у и постане 29. чланица Алијансе, након што су се шефови дипломатија земаља чланица усагласили о позиву.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је, отварајући састанак шефова дипломатија држава чланица у сједишту НАТО-а у Бриселу, изјавио да политика отворених врата Алијансе има за циљ ширење стабилности, безбједности и демократских вриједности.