latinica  ћирилица
02/12/2015 |  13:38 | Аутор: РТС

Мутко: Мундијал у Русији прилика да се смире тензије

Руски министар спорта Виталиј Мутко оцјенио је да би фудбалски Мундијал 2018. године у тој земљи могао да олакша тензије између Русије и Запада. Уз политичке и фудбалски односи на релацији Русија - Запад постали су затегнути након информација да је било корупције у додјели домаћинства Мундијала Русији 2018. и Катару 2022. године. Мундијал у Русији одржаће се од 14. јуна до 15. јула 2015. године.
Виталиј Мутко      (Фото:Sputnik/ Григориј Сисојев) -
Виталиј Мутко (Фото:Sputnik/ Григориј Сисојев)

Односи између Русије и Запада затегнути су након што је дошло до оружаних сукоба у Украјини и посебно након враћања Крима под окриље Москве.

"Надам се да ће Мундијал да буде нека врста помирљиве манифестације, која ће показати свијету да је Русија отворена срца, демократска и гостољубива земља са богатом историјом и културом", рекао је Мутко агенцији Р спорт.

И фудбалски односи на релацији Русија - Запад постали су затегнути након информација да је било корупције у додјели домаћинства Мундијала Русији 2018. и Катару 2022. године.

"Ми испуњавамо све рокове према ФИФА. Трудимо се да развијамо наше објекте и подстакнемо развој фудбала. Упркос сложеним економским приликама успјели смо да се држимо планираног буџета", поручио је Мутко.

Он је додао да су 62 од 64 предложене базе за смјештај националних тимова добиле "зелено свијетло" од ФИФА.

"Представници Њемачке, Холандије, Енглеске, Бразила, САД и Мексика већ су посјетили неке базе и дали позитивну оцјену", истакао је Мутко,

Мундијал у Русији одржаће се од 14. јуна до 15. јула 2015. године.