latinica  ћирилица
02/12/2015 |  13:50 ⇒ 16:09 | Аутор: СРНА

САД-Русија: Крај Саудијске Арабије, почетак Курдистана?

Поједини геополитички портали спекулишу да постоји тајни договор Барака Обаме и Владимира Путина према којем би Саудијска Арабија престала да постоји у овом облику.
Саудијска Арабија - Фото: REUTERS
Саудијска АрабијаФото: REUTERS

Ова држава, коју многи називају "срцем вехабизма" и исламске вјерске доктрине, могла би доживјети дисолуцију или бити подијељена на неколико ентитета због своје све деструктивније улоге у радикалној исламској доктрини и помагања терористима.

Француски писац Тјери Мејсан, који је након 11. септембра 2001. године, одговорност за нападе у Њујорку приписао америчком војно-индустријском комплексу, недавно је објавио чланак у којем тврди да ће Обама и Путин подијелити Саудијску Арабију и поцијепати Турску, стварајући Курдистан.

Чињеница је да су Курди, уз помоћ авијације САД, избацили снаге "Исламске државе" из изузетно важног града Синџара.

Сиријски Курди до прије два мјесеца били су на страни сиријске војске, али су нагло промијенили оријентацију и постали савезници САД, примјећују аналитичари. То упућује на могућност да се спрема "нешто крупно".

Међутим, Турска и Саудијска Арабија су главни савезници САД у регији. Турска држи НАТО базу Иџирлик, која служи као полазна тачка многих интервенција у том простору.

Саудијска Арабија је пак савезник у енергетским ратовима - велика производња саудијске нафте руши цијену тог енергента, а то је главно економско оружје у борби против Русије.

Али, Саудијска Арабија је и родно мјесто селафизма, вехабистичког ислама, којим се надахњује највећи дио бомбаша-самоубица, терориста који се разносе надајући се судбини шехида.

Турска је пак у посљедње вријеме почела да гуши насљеђе секуларне државе коју је прије једног вијека започео Кемал Паша Ататурк, с којим је земља доживјела велики успон.

Повратак исламизму Турску чини непоузданим савезником САД, које су јавно почеле да се окрећу поузданијем партнеру - турским архинепријатељима Курдима.

САД су истовремено наговориле Саудијце да знатно смање цијену нафте /што је великим дијелом усмјерено против интереса Русије/, али колатералне жртве тог плана су сами Саудијци, чији је буџет пао за десетине милијарди долара, па су се појавиле и спекулације о могућем банкроту Ријада.

Владајућа династија расцјепкана је на мноштво принчева који се боре за утицај. Постоје три клана - краља Салмана, затим преминулог краља Абдале и клан принца Бондара.

Осим тога, средњовјековне казне које врши саудијски режим згражавају свјетску јавност - за флашу пива "кривац" добија сто удараца штапом, жене слабијег морала јавно су каменоване, а о изборима се не смије ни говорити.

Западни утицај на Блиском истоку никада није имао за циљ промоцију либералне демократије јер би у том случају прва жртва удара била баш Саудијска Арабија.

Позната је изрека чувеног америчког дипломате Хенрија Кисинџера: "Они су ку.вини синови, али наши ку.вини синови!".

Сирија не представља проблем због деспотске нарави младог Асада, већ јер се нашла на путу којим би катарски и саудијски гас ишао у Европу, истискујући Русе и омогућавајући САД потпуну контролу над старим континентом и његовим богатством.

Уласком у рат на страни Асада, Русија је почела отворено, оружјем, да брани своје гасне, али и геополитичке интересе.

Руски геополитичари тврде да Американци у регији подржавају два сасвим супротна процеса - један који шири вехабизам и други који се против њега бори. Који је циљ? Нема циља - циљ је хаос, наводе они.

Да ли су "Исламска држава" и енорман раст исламистичког тероризма широм свијета заиста довели до заједничке акције Вашингтона и Москве, без обзира на њихове супротстављене интересе или ће хаос још дуго остати судбина Блиског истока?

Обарање руског авиона изнад Сирије могао би да буде окидач далекосежних промјена у тој регији, сматрају портали.