latinica  ћирилица
02/12/2015 |  14:13 | Аутор: РТРС

Мектић: Истрага о терористичком нападу у Рајловцу проширује се ван БиХ

У Тужилаштву БиХ засједа Ударна групе за борбу против тероризма у којој сум осим представника Тужилаштва, и директори свих полицијских агенција у БиХ.
Министар безбједности БиХ Драган Мектић - Фото: klix.ba
Министар безбједности БиХ Драган МектићФото: klix.ba

Борис Грубешић, портпарол Тужилаштва, рекао је да је тема састанка превенција и сузбијање терористичких активности у БиХ.

Он је појаснио да је Тужилаштво БиХ подигло оптужницу против 20 особа који су ишли на страна ратишта, а да воде истрагу против још најмање 20 особа које имају везе с тероризмом и одласком у Сирију.

"Осим тога има више предмета са истрагама против најмање 40 особа због повезаност са различитим терористичким активностима и потенцијалним опасностима", рекао је Грубешић.

Он је појаснио да тренутно један тужилац активно ради на истрази у Одјелу за тероризам те да ова правосудна институција очекује именовање осам нових тужилаца.

Министар безбједности у Савјету министара БиХ Драган Мектић рекао је да има нових елемената у истрази о терористичком нападу у Рајловцу, у којем су убијена два војника ОС БиХ, и да ће бити бачено ново свјетло на истрагу.

"Имамо нових детаља, које не смијем откривати. Могу само рећи да ће се истрага вјероватно проширити изван БиХ", рекао је Мектић.

Упитан о Извјештају о стању безбједности у БиХ, с освртом на овај терористички напад, Мектић је рекао да ће извјештај бити презентован на сједници Представничког дома БиХ 10. септембра.

Истакао је и да се против 60 људи води истрага због сумње на повезаност са тероризмом.

Констатује да се у Високом судском и тужилачком вијећу врши опструкција око именовања нових тужилаца који би се бавили обашћу тероризма иако су за то обезбијеђена средства и закључени конкурси.

Извор: Аваз/Независне