latinica  ћирилица
02/12/2015 |  14:18 | Аутор: СРНА

Положај лица са инвалидитетом није на нивоу какав би требао бити

Институција омбудсмана за људска права БиХ поручила је да фактички напредак у вези са унапређењем положаја лица са инвалидитетом заостаје у односу на нормативни, због чега сви актери у процесу инклузије ове популације морају уложити максималан напор како би се створили услови за остваривање признатих права.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Омбудсмани су, поводом Међународног дана лица са инвалидитетом - 3. децембра, изразили забринутост чињеницом да, упркос успостављању нормативне основе за рјешавање проблема инвалидних лица, нису створени услови за њихово равноправно и несметано друштвено укључивање.

Омбудсмани БиХ развили су методологије перманентног праћења стања права лица са инвалидитетом, али с обзиром на ограниченост ресурса више су фокусирани на реактивни приступ, односно на дјеловање по жалбама, него на проактивни, саопштено је из Институције омбудсмана.

У овој институцији наводе да је у овој години отворен велики број предмета који се односе на проблем остваривања права у зависности од врсте инвалидитета, а да ће се у наредном периоду предузети активности везане за реализацију Специјалног извјештаја о правима особа са инвалидитетом и Специјалног извјештаја о стању у установама за збрињавање ментално инвалидних лица у БиХ.