latinica  ћирилица
02/12/2015 |  15:22 ⇒ 16:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Камерон: Британија мора да подржи ваздушне ударе савезника у Сирији

Британски премијер Дејвид Камерон поручио је да Британија треба да "одговори на позив" својих савезника и узме учешћа у ваздушним ударима против Исламске државе у Сирији, у обраћању посланицима парламента који ће се данас о томе изјашњавати.
Британски парламент - Дејвид Камерун - Фото: AP
Британски парламент - Дејвид КамерунФото: AP

"Ми треба да одговоримо на позив наших савезника. Акција коју предлажемо је легална, она је неопходна и то је права ствар која треба да се уради како би наша држава била безбjедна", рекао је Камерон.

Опозициони посланици су у више наврата тражили од Камерона да се извини због позива посланицима владајуће Конзервативне партије дан раније да не гласају са "гомилом симпатизера тероризма".

Британски премијер је одбио да то учини, рекавши само да "поштује људе са различитим ставом од владе".

"Не претварам се да су одговори једноставни, ситуација у Сирији је изузетно сложена", рекао је он парламенту, додајући да је војна акција само "један дiо одговора" за рjешавање кризе.

Камерон је, међутим, указао на терористичку претњу која долази од ИС, о којој је говорио као Даешу, што је други назив за џихадисте.

"Питање је ово: да ли ћемо сарађивати са својим савезницима да умањимо и уништимо ову претњу и да ли ћемо кренути против ових терориста у њихову домовину? Или ћемо сjедети и чекати да нас нападну?", упитао је Камерон.

Камерон се осврнуо на терористичке нападе у Паризу прошлог мjесеца у којима је убијено 130 људи и истакао да су они показали "размjере терористичког плана Даеша".

"То је била...глава змије из Раке (сjедишта ИС у Сириј) у акцији", додао је Камерон.

Камерон је, такође, истакао да би Британија могла да "заиста допринесе" у конфликту посебно због прецизности гађања, ракетама "бримстоун".

Британски парламент ће највероватније данас одобрити ваздушне ударе против ИС и у Сирији, а Камерон је увjерен да за то има већинску подршку.

Дебата у Доњем дому парламента да се ваздушни удари које Британија изводи против циљева ИС у Ираку прошире и на Сирију трајаће 10 сати, а послijе тога услijедиће гласање, пренiо је ББЦ.

Око 4.000 људи окупило се синоћ у центру Лондона, противећи се прикључивању Британије ваздушним ударима у Сирији.

Лабуристичка партија је одлучила да њени посланици гласају по сопственој савести умjесто да слijеде налог странке и супротставе се војној акцији Британије, што значи да Камерон очекује да ће у парламенту добити већину гласова.