latinica  ћирилица
02/12/2015 |  15:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Ердоган: Турска неће узвратити на руске санкције

Турска неће одговарати на "емоционалне" реакције Русије послије обарања руског војног авиона и неће предузимати мјере против руских држављана или руских интереса, рекао је данас предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган.
Реџеп Тајп Ердоган - Фото: архив
Реџеп Тајп ЕрдоганФото: архив


"Имаћемо умјерен однос према емоционалном дјеловању Русије", рекао је Ердоган новинарима који су били с њим у авиону на путу од Париза до Катара гдје иде у радну посјету, преноси лист Хуријет.

Турски шеф државе рекао је да не долази у обзир протјеривање руских грађана из Турске "То не би било достојно Турске", рекао је он.

Москва је одлучила да поново уведе визе за турске држављане од 1. јануара и позвала своје грађане да више не путују у Турску.

Ердоган је такође осудио економске санкције које је Русија увела Турској.

"Русија је наш стратешки партнер... али видите шта раде, санкционишу наше пословне људе" рекао је он и додао да се Турска неће користити "истим језиком".

Турски предсједник је такође рекао да је његова земља спремна да се лиши руског гаса који је главни извор енергије земље.

"Нисмо увијек живјели с природним гасом. Овај народ је навикнут на одрицања", рекао је Ердоган.

Односи Турске и Русије су знатно погоршани након што су 24. новембра турске снаге обориле руски бомбардер на граници са Сиријом.

Русија је послије тога увела низ економских санкција Турској док је Анкара одбила да се извини за тај инцидент у којем је један пилот убијен, а другог су спасиле сиријске снаге.