latinica  ћирилица
02/12/2015 |  15:48 ⇒ 16:15 | Аутор: ТАНЈУГ

На македонској граници бачен сузавац на мигранте

Македонска полиција је бацила сузавац на неколико стотина, већином пакистанских миграната, који су данас покушали да уђу у Македонију из Грчке.
Нереди на грчко-македонској граници - бачен сузавац - Фото: ТАНЈУГ
Нереди на грчко-македонској граници - бачен сузавацФото: ТАНЈУГ

Миграната су покушали да уђу у Македонију из Грчке, захтијевајући пролазак ка државама сјеверне Европе.

Нередеи су избили када је за око 200 људи забрањен улазак у Македонију, који су затим кренули пјешке неколико километара, дуж ограде на граници, тражећи алтернативни пролаз.

Македонска полиција је испалила сузавац како би потиснула мигранте, а један полицајац је пуцао у ваздух у знак упозорења, извијестио је Ројтерс.

Око 1.500 Пакистанаца, Мароканаца и Иранаца седмицама се налази на ничијој земљи између Грчке и Македоније, након што су македонске власти ограничиле пролаз у сјеверну Европу само за Сиријце, Ирачане и Авганистанце који се сматрају ратним избјеглицама.

Особе друге националности означене су као економски мигранти и речено им је да се врате натраг, што је био повод за бројне протесте.

Грчки министар за миграције Јанис Музалас изјавио је да грчка влада покушава да убиједи мигранте који се налазе на граници да дођу у Атину и потраже азил у Грчкој, наводећи да за њих постоји смјештај. Рекао је да се Грчка нашла под "интензивним притиском неких држава чланица ЕУ које погрешно вјерују да прилив избјеглица може да буде контролисан из Грчке".

Реагујући на писање Фајненшел тајмса о оптужбама неименованих европских званичника, Музалас је казао да никаква званична пријетња да се Грчка искуључи из зоне Шенгена није упућена, називајући ту причу мјешавином "реалности и мита".

Грчки министар је истакао да је "Грчка почетак коридора", а да су "врата у Турској".

- Стога, уколико прилив избјеглица не буде контролисан у Турској, са обале Турске, немогуће је контролисати прилив из Грчке или било које друге чланице ЕУ - додао је Музалас.

Неки од миграната на грчко-македонској граници рекли су грчким властима да су спремни да се врате у своје земље, али пакистанска влада не одговара на захтјеве за њихов пријем, а Међународна организација за миграције нема новца да их врати у домовину.