latinica  ћирилица
02/12/2015 |  16:10 ⇒ 17:58 | Аутор: РТРС

Банијци из Мелбурна уручили помоћ српским повратницима у ФБиХ (ВИДЕО)

Приче о вриједној повратничкој породици у ФБиХ објављене на нашој Tелевизији опредјелиле су добротворе да баш њима помогну. Српској повратничкој породици у Горње Јарушке, код Лукавца, волонтери Црвеног крста из Петрова уручили су поклон Удружења Банијаца из Мелбурна.
Помоћ повратницима - Фото: РТРС
Помоћ повратницимаФото: РТРС

Домаћица Стана, која у Јарушкама живи са оцем, мужем и двојицом синова каже да ће сада храну, коју произведу, чувати у замрзивачу, а не као до сада примјењуjући традиционалне начине. Иако живе у оскудици желе и сами да помогну онима који имају мање од њих.

"Ја се захваљујем добрим људима и хвала им унапријед од моје продице. Жељела бих и ја да неком поклоним дрва, кромпира, ако има нека породица са дјецом, старо, нејако. Хвала вам!" каже Стана Јалова-Глигић. 

Док се бори за опстанак Стефанов и Домеников отац размишља о њиховој будућности послије завршетка основне школе у Горњим Јарушкама.

"Да иду, да се школује, да буду добри момци, да буду прави. За њихову будућност се и борим, да њима буде добро", каже Владо Јалови.

Црвени крст из Петрова раније је организовао неколико акција помоћи Глигићима. Покушаће, кажу у овој организацији, да позову људе добре воље да Глигићима испуне највећу, а још неостварену жељу – да им купе фрезу за обраду земље.

Живорад Радић, потпредсједник Скупштине Општинске организације Црвеног крста Петрово, каже да има хуманих људи који желе помоћи, те се захваљује и на досадашњој солидарности донатора.

Зима је већ стигла у Јарушке. Обрадовала је Доменика и Стефана, а њихове родитеље забринула. По ко зна који пут питају - како презимиити у кући на осами, на падинама Озрена и Коњуха.