latinica  ћирилица
02/12/2015 |  16:26 ⇒ 19:15 | Аутор: РТС

Београд дипломатска престоница Европе

У Београду ће сутра и у петак бити одржан Министарски састанак ОЕБС-а, а главни град Србије угостиће више од 40 министара спољних послова. Слободан Вукчевић из Министарства спољних послова каже да формални дио скупа почиње сутра у 9.30 говорима министара и осталих гостију. Додаје да се одлуке доносе консензусом и да је тешко било шта претпоставити.
Џон Кери слетео на београдски аеродром - Фото: РТС
Џон Кери слетео на београдски аеродромФото: РТС

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да је све спремно за предстојећи скуп и да је Србија у протеклој години показала да је озбиљан играч који може да предсједава једној великој и сложеној организацији попут ОЕБС-а.

Ивица Дачић

Скуп у Београду пада у години када се обеиљжавају четири деценије од усвајања Завршног акта из Хелсинкија, односно принципа на којима се заснива ОЕБС, а њиме ће бити заокружено предсједавање Србије тој организацији.

На скупу ће учествовати 57 земаља чланица ОЕБС-а, као и 11 земаља медитеранских и азијских партнера.

Делегати у Београд стижу и данас како би учествовали на припремним састанцима.

Током Министарског савјета биће одржани бројни билатерални сусрети међу представницима делегација.

Предсједник Владе Србије Александар Вучић састао се са  и шефом словачке дипломатије Мирославом Лајчаком.

Вучић и Лајчак

Министар спољних послова Ивица Дачић дочекаће данас послије подне министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова на Аеродрому "Никола Тесла".

Скуп се одржава у тренутку када су свет потресли терористички напади на Париз који су поново у први план ставили неопходност заједничких напора како би се побиједио тероризам и осигурала безбједност, а такође и у атмосфери затегнутих односа на међународној политичкој сцени послије турског обарања руског борбеног авиона Су-24.

У том контексту поново су актуелизовани и хелсиншки принципи, на којима, како се залаже Србија, треба заједнички радити како би они били потврђени и ојачани.

Скуп ће бити одржан уз највише мере безбедности, имајући у виду актуелну ситуацију, а међу главним темама биће борба против тероризма, али и мигрантска криза.

Министарски састанак ОЕБС-а биће одржан у Београдској арени која је претпрела знатне измене и претворена је у конференцијски центар који ће примити више од 1.000 представника делегација и више од 40 министара спољних послова.