latinica  ћирилица
02/12/2015 |  16:26 ⇒ 17:56 | Аутор: РТРС

Пољопривредници Братунца ускраћени за саднице малина (ВИДЕО)

Испорука 300.000 садница малине на подручју општине Братунац неће бити реализована, јер је уговор између донатора - јапанске организације за међународни развој и добављача раскинут.
Саднице малине (Фото: klasteragrojug.rs) -
Саднице малине (Фото: klasteragrojug.rs)

Општина Братунац која је расписала конкурс за додјелу малина , на коме је изабрано 250 корисника, оптужује расадник из Бугојна да су изиграли договорену испоруку.

Миладин Живановић након што је прошао на конкурсу за додјелу 1200 садница малине, припремио је њиву за јесењу садњу, искористио је ђубриво, узорао земљу, међутим, очекиване саднице није добио.

"У то сам уложио 300- 400 марака, бачено је ђубриво НПК, све је припремљено, тако да смо остали изиграни, не знамо шта ћемо ", рекао је пољопривредник Миладин Живановић.

Изигран је и Иван Стојановић, али и свих 250 малинара јер им је пропала година односно јесења садња овог воћа.

"И они који имају средства да купе садницу, сад је немају гдје купити, надали су се да ће из општине односно Џајке да ће добити ту садницу, али од тих садница нема ништа ", рекао је Стојановић.

У општини Братунац која је расписала јавни позив за додјелу малина кажу да пуну одговорност сноси расадник из Бугојна који је уговорену малину у међувремену продао трећем лицу.

"Ми смо ишли 18. новембра у посјету расаднику и тамо смо се на лицу мјеста увјерили да се неће моћи завршити тај уговор, односно да тај садни материјал није ни по броју ни по квалитету задовољавајући. Због тога је јапанска агенција раскинула уговор и они ће судским путем рјешавати своје односе", рекао је начелник Одјељења за друштвене дјелатности у општини Братунац Раденко Радовић.

У удружењу малинара "Виламет" очекују да ће овај пројекат бити реализован на прољеће. Истовремено, тражиће да се произвођачима надокнади дио трошкова. Јапанска организација ЏАЈКА не жели да се оглашава о овом питању, а власник расадника који је требао да испоручи малину Братунчанима данас је недоступан.