latinica  ћирилица
02/12/2015 |  16:29 | Аутор: Агенције

Ал Каида заузела град на југу Јемена

Борци огранка Ал Каиде заузели су град Џар на југу Јемена после борби са провладиним снагама у којима је погинуло најмање седам људи
Ал Каида - Фото: AFP
Ал КаидаФото: AFP

Заузимањем тог града у провинцији Абјан екстремисти ће себи обезбедити линију снабдевања између градова Мукала који је под њиховом контролом и Адена где су присутни, навео је један војни извор за агенцију Франс прес.

У борбама за град Џар погинула су четири припадника провладиних снага као и три бораца Ал Каиде, навели су безбједносни званичници и додали са се борбе настављају данас на периферији града.

Ал Каида на арабијском полуострву (Акпа) традиционално има упориште на југоистоку Јемена. У Јемену се од марта 2015. воде борбе снага владе које подржава арапска коалиција и шиитских Хути побуњеника који су заузели велике делове територије, укључујући и главни град Сану.

Ал Каида је искористила напредак Хутија на северу и југу Јемена 2014. и рат који је почео ове године, и у априлу заузела Мукалу, главни град провинције Хадрамут.

С друге стране провладине снаге с тешкоћама обезбјеђују области које су повратиле од Хути побуњеника, укључујући Абјан и Аден, проглашен привременим главним градом земље.

Припадници Ал Каиде су, како се чини ојачали у Адену, где је све приметније присуство њихових бораца, наводи агенција Франс прес.

Група Акпа држала је под својом контролом град Џар годину дана прије него што је из њега протјерана у војној офанзиви у јуну 2012.

САД сматрају ту организацију најопаснијим огранком Ал Каиде и ове године су спровеле више напада с беспилотним летјелицама против њених припадника у Јемену.

У јуну је убијен вођа те организације Насер Ал Вахиши који је такође био број два Ал Каиде на свјетском нивоу.