latinica  ћирилица
02/12/2015 |  16:30 ⇒ 16:31 | Аутор: Ројтерс

Орбан: ЕУ и Турска потписале тајни споразум о избјеглицама

Европска унија и турски лидери можда ће, током недјеље, објавити тајни споразум који предвиђа да се из Турске у ЕУ пресели између 400.000 и 500.000 сиријских избјеглица, рекао је премијер Мађарске Виктор Орбан.
Виктор Орбан  (Фото: nspm.rs) -
Виктор Орбан (Фото: nspm.rs)

Виктор Орбан је додао да уколико је постигнут тајни споразум да ЕУ прихвати те избеглице, то би извршило огроман притисак на Мађарску и друге земље Вишеградске групе.

"Не само да желе да доведу те људе у Европу већ желе и да их одмах прерасподјеле међу државама чланицама и да то има обавезујућу снагу", рекао је Орбан. Он је истакао да Мађарска то неће прихватити, преноси МТИ.

Орбан је додао да је споразум већ поменут на недавном самиту ЕУ на Малти, али се тада од њега одустало и он није укључен у споразуме између ЕУ и Турске потписане током викенда у Бриселу јер његови заговорници нису могли да обезбиједе неопходну подршку, пренио је Ројтерс.

Орбан је такође рекао да је ера доминације Запада у глобалној економији и војсци завршена, као и доба "извоза демократије".

Запад, како је навео, константно губи свој утицај, а глобална економија се помера ка истоку што, нагласио је, није привремени феномен.

"Ми смо тачно на средини глобалне реконструкције моћи, економије и политике", сматра Орбан.

Он је додао да се Европа суочава са већим проблемима од Америке и да је њена економија у стању "склерозе" истичући да без централне Европе, екомонија ЕУ би се знатно смањила.

Како је рекао, чак ни Брисел не сумња у реформе које је спровела Мађарска.