latinica  ћирилица
02/12/2015 |  16:49 ⇒ 17:25 | Аутор: РТРС

Ускоро формирање оперативне групе за борбу против тероризма

У Тужилаштву БиХ засједа Ударна групе за борбу против тероризма коју осим руководства Тужилаштва чине и директори свих полицијских агенција у БиХ.
Суд и Тужилаштво БиХ (Фото: oslobodjenje.ba) -
Суд и Тужилаштво БиХ (Фото: oslobodjenje.ba)

Чланови Ударне групе за борбу против тероризма договорили су у Сарајеву, да у наредних 10 до 15 дана буде формирана оперативна група као сервис свим тужилаштвима у БиХ, рекао је министар безбједности БиХ Драган Мектић.

Најавио је и на нивоу Босне и Херцеговине успостављање јединствененог регистра безбједносно ризичних лица, који би требаlо да буде доступан свим полицијским агенцијама и оба МУП-а.

Траје истрага о терористичком акту у Рајловцу у којем су два војника убијена а један рањен и могла би да буде проширена и изван граница БиХ, рекао је Мектић, након састанка Ударне групе, са којег је поново упућен позив Високом судском и тужилачком савјету да у најкраћем року именује 8 тужилаца за које је конкурсна процедура већ окончана. 

Борис Грубешић, портпарол Тужилаштва, рекао је данас окупљеним новинарима испред ове правосудне институције да је тема састанка превенција и сузбијање терористичких активности у БиХ.

Он је појаснио да је Тужилаштво БиХ подигло оптужницу против 20 лица који су ишли на страна ратишта, а да воде истрагу против још најмање 20 особа које имају везе с тероризмом и одласком у Сирију.

- Осим тога има више предмета са истрагама против најмање 40 лица због повезаности са различитим терористичким активностима и потенцијалним опасностима - рекао је Грубешић.

Он је појаснио да тренутно један тужилац активно ради на истрази у Одјелу за тероризам те да ова правосудна институција очекује именовање осам нових тужилаца.

Драган Мектић, министар безбједности БиХ рекао је да се у Тужилаштву БиХ третира око 60 озбиљних предмета у оквиру Тужилаштва и сигурносних агенција а повезаних с тероризмом.

Исказано је чврсто опредјељење да БиХ мора наставити борбу против тероризма и бити дио глобалне коалиције.

Када је у питању истрага о терористичком нападу у Рајловцу Мектић је појаснио да је истрагом дошло до нових детаља, али како је казао о њима се за сада не може говорити.

- Врло се озбиљно ради на тим детаљима, а то су детаљи који се по својој прилици проширују, па можда чак и изван БиХ - рекао је Мектић.