latinica  ћирилица
02/12/2015 |  17:27 ⇒ 21:09 | Аутор: РТРС

Посебна сједница НСРС о ребалансу буџета (ВИДЕО)

Ребаланс буџета о којем је по хитном поступку расправљала Народна скупштина Републике Српске, износи 2.083.100.000 КМ и за 50 милиона већи је од буџета за ову годину.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

Разлог за ребаланс кажу у Министарству финансија јесте обезбјеђивање средстава за стварање неопходних предуслова за реализацију законом створених обавеза како би били испоштовани рокови измирења. Ребалансом је предвиђен суфицит више од 36 милиона марака, па би по тој пројекцији у буџетску касу, требало да се слије три милиона више од буџетом планираног износа. Та средства биће усмјерена на покриће дугова за кредите и за директне и индиректне обавезе Републике Српске.

Опозицији сметају кредитна задужења којим се, како кажу, покривају буџетски дефицити. За власт – ребаланс реалан – колико прихода, толико и трошкова. Републике Српска, истичу, на крају године, подвлачи црту без неизмирених обавеза које би биле терет грађанима.

Приходи у ребалансу у односу на буџет већи су за 20,3 милиона. Разлог за то је прије свега повећање индиректних пореза и пореза на добит. Највеће расходе чине издаци за лична примања, али и за отплату дугова.

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија изјавио је да је разлог за доношење ребаланса буџета Српске за 2015. годину по хитном поступку обезбјеђивање средстава за стварање неопходних предуслова за реализацију законом створених обавеза како би били испоштовани рокови њиховог измирења. Образлажући Приједлог ребаланса буџета, Тегелгија је напоменуо да је он предвиђен у износу од 2,08 милијарди КМ што је за 2,5 одсто више од овогодишњег буџета.

Он је рекао да је буџетом за ову годину планиран суфицит од 32,9 милиона КМ, а ребалансом суфицит од 36,2 милиона КМ, који ће бити усмјерен на покриће дугова према домаћим и страним кредиторима, као за директне и индиректне обавезе РС.

Подсјетимо, ребалансом буџета планирано је финансирање у износу од 474,2 милиона КМ, наводи се у овом документу.

 Док је власт мишљења да је добро да су све обавезе редовно сервисиране, из опозиције кажу да је забрињавајуће да из године у годину расту трошкови кредитних задужења.
Шеф Клуба посланика СНСД-а у НСРС Радован Вишковић изразио је задовољство јер су у овој години измирене све предвиђене обавезе и што у републичком буџету нема већих неизмирених обавеза који би представљале терет грађанима Српске.
Током скупштинске расправе, Вишковић је рекао да су приходи по основу индиректних пореза повећани усљед повољнијег коефицијента расподјеле који је одређен за Републику Српску. Вишковић је констатовао да је код буџетских издатака, између осталог, дошло до повећања грантова за 4,9 милиона КМ, док су издаци за нефинансијску имовину повећани за 11 милиона КМ, а за набавку специјалне опреме за потребе МУП-а Српске обезбијеђено је 2,5 милиона КМ. Осим тога, каже Вишковић, обезбијеђено је 12 милиона КМ за рефинансирање дуга Универзитету у Источном Сарајеву, а за неизмирене обавезе МУП-а Српске 2,1 милион КМ.

За потпредсједника Скупштине Ненада Стевандића недовољно средстава за универзитете. Ипак, каже кад се подвуче црта-ребаланс је доказ да је очувана фискална стабилност Српске.

Коалиција Домовина тражи више средстава за повратничку популацију. ПУП више новца за пензије. 

-По опробаном рецепту, одмах на почетку засједања, када је, због одсуства предсједника парламента Српске, чекић у руке узео потпредсједник Ненад Стевандић, опозиција се позвала на кршење Пословника, а затим и напустила своје редове. У салу су се вратили накратко када је предсједавање преузео бошњачки потпредсједник Сенад Братић. Не буде ли дошло до, како кажу, промјене скупштинског руководства у складу с Пословником, најављују могућност потпуног напуштања скупштине. За Ненада Стевандића ово је приватни рат који СДС води против њега. Буде ли између СДС-а и СНСД-а договора о његовом разрјешењу, то ће, каже, прихватити.

Ни заједничка изјава политиких лидера из Републике Српске није утицала да се у Републичком парламенту прекине с представом – напуштања сједнице када њом предсједава Ненад Стевандић. У руководству парламента мјеста има још за два потпредсједника – СДС-а као највеће опозиционе странке и хрватског представника. И једним и другим Колегијум Народне скупштине поново је упутио допис.
"Према томе. Оног момента када будете ви опозвани биће изабран потпредсједник СДС и сасвим довољно има простора и за Хрватског и вас господине Стевандић, а ко ће Вас изабрати нас не интересује, а сасвим је сигурно да ће вас изабрати СНСД с својим коалиционим партнерима", рекао је шеф клуба СДС-а Вукота Говедарица. 
„ Ја прихватам да ме договор СДС и СНСД-а разријеши. Не треба никог да молим, али Устав ме обавезује да скупштином предсједавам док се господин Чубриловић не опорави“, навео је потпредсједник Народне скупштине Ненад Стевандић. 

„Ми се по том питању нисмо договарали с СДС-ом , нити ћемо се договарати....", рекао је шеф Клуба посланика СНСД-а Радован Вишковић.

СНСД ће подржати право СДС-у да предложи кандидата за потпредсједника парламента, каже Вишковић. То опозцији не значи много, ако претходно не буде гласовима, управо, СНСД-а Стевандић опозван.
"Ми ћемо, наставили се ова опција напустити потпуно скупштину. Нећемо дозволити, не требају нам плате. Ми се пребацујемо на други терен", навео је посланик НДП-а Драган Чавић. 
Лични рат опозиције с потпредсјендиком Народне скупштине, сматра Стевандић јесте "рана фаза предизборне кампање у Бањалуци", или је ријеч о потреби да се прави одређна врста тензија у Српској, која ником није од користи. 
" Било би добро да су те тензије држали у парламенту БиХ, гдје су стално понижени од СДА и Бакира Изетбеговића" сматра Стевандић. 
" Нама у скупштинској већини је већ позанат тај сценарио. Они ове ствари не раде због Стевандича, већ имају обавезе од страних ментора да наставе с тензијама", рекао је Вишковић.
Како год, сага у вези са избором потпредсједника Народне скупштине требало би да буде окончана почетком наредне седмице када ће скупштина, на свом редовоном засиједању", по трећи пут на захтјев опозиције расправљати и разрјешењу потпредсједника Парламента Ненада Стевандића.