latinica  ћирилица
02/12/2015 |  17:28 ⇒ 17:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Кери у Приштини: Специјални суд стабилизује односе на КиМ

Амерички државни секретар Џон Кери је, након једносатног разговора са представницима власти у Приштини и представником Срба на тамошњем аеродрому, поручио да сузавцу није мјесто у парламенту, те да ће формирање Специјалног суда за ратне злочине ОВК довести до стабилизације односа.

Кери је рекао да треба наћи заједнички језик у политици и да је дијалог решење за све проблеме.
  "Расправа је увијек добра у демократији а посебно у Скупштини уз узајамно поштовање. Нема мјеста за сузавац", рекао је Кери и истакао да ће формирање Специјалног суда довести до стабилизације односа.
  Он је на заједничкој конференцији за новинаре тражио од косовских политичких лидера да се боре против корупције, али и да учине више да спрече младе људе да постану џихадисти и да се прикључе борбама у Ираку и Сирији.
 "Вашингтон ће блиско сарађивати са Косовом како би се позабавио опасношћу од насилног екстремизма, финансирања тероризма и повратка бораца из Сирије", обећао је Кери.
 Он је похвалио до сада учињено на хапшењу терориста, али је додао да на томе треба још више радити.
 Извинивши се због кратког боравка у Приштини, Кери је рекао:
 "Моја посјета је овако кратка јер одмах идем у Београд гдје ћу разговарати и о Бриселском споразуму", рекао је Кери и додао да је са косовским премијером Исом Мустафом, његовим замјеником Хашимом Тачијем и представником Срба Бранимиром Стојановићем разговарао о економији и могућностима.
 По његовом мишљењу потписивање ШП-а представља "велики корак у правцу интеграције Косова који има њихову подршку САД и предсједника Барака Обаме", те додао:
 "Ми никада не бисмо угрозили независно Косово", пренијели су приштински медији.
 Мустафа је  рекао да ће "упркос дјеловању опозиције против споразума са Србијом о формирању Заједнице српских општина Приштина ипак наставити дијалог".
  Косово је, казао је, окренуто пријатељству са САД и осећа "одговорност према добрим односима са том земљом", објавио је портал Коха .нет.
 Мустафа је додао да "Косоваре послије потписивања ССП-а очекује либерализација визног режима".