latinica  ћирилица
02/12/2015 |  18:44 ⇒ 21:07 | Аутор: РТРС

ПИК усвојио коминике без Русије: Српска референдумом крши Дејтон (ВИДЕО)

Најављени рефендум у Републици Српској о Суду и Тужилаштву БиХ јесте кршење Дејтонског мировног споразума! Ово је закључак Управног одбора Савјета за имплементацију мира, након дводневног засједања у Сарајеву. Руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов не мисли тако, због чега је издвојио своје мишљење.
Сједница ПИК-а - Фото: СРНА
Сједница ПИК-аФото: СРНА

Политички директори ПИК-а разговарали су о актуелној ситуацији у земљи у свјетлу недавне одлуке Уставног суда БиХ. Амбасадори Француске, Италије, Јапана, Канаде, Њемачке, САД, Руске Федерације, Велике Британије, те ЕУ и Организације исламске конференције коју представља Турска, оцијенили су да је ситуација у БиХ 20 година након Дејтона добра , али да најављени референдум у Српској никако није добар. Потврдили су да се одлука Уставног суда БиХ о несутавности 9. јануара као Дана Републике, мора провести али нису дали одговор шта ће 20 година од потписавња Мировног споразума стране судије у Уставном суду БиХ.

Управни одбор Савјета за имплементацију мира поново је оспорио право Републици Српској на референдум о Суду и Тужилаштву БиХ. Готово идентичан закључак ПИК-а као и прије пет мјесеци да најављени референдум представља кршење Дејтонског споразума.
 "Управни одбор ПИК-а недвосмислено је опредјељен за територијални интегритет. Ентитети немају право на отцјепљење од БиХ", сматра замјеник високог представника у БиХ Брус Бертон.

Новинарско питање зашто ПИК потенцира да ентитети немају право на отцјепљење када се у референдумском питању о Суду у Тужилаштву БиХ нигдје  не спомиње одвајање Републике Српске од БиХ, збунилo је новоименованог замјеника који је препустио микрофон високом представнику.
"Ако би референдум био успјешан Република Српска би се одвојила на правосудном пољу", тврди високи представник у БиХ, Валентин Инцко. 

У коминикеу УО Савјета за провођење мира наглашено је да су одлуке Уставног суда БиХ коначне и обавезујуће. Неспоразуми, како су назвали проглашење неуставним 9. јануара као Дана Републике , поручују, треба рјешавати унутар постојећег уставног оквира. Истог оног у којем 20 година након Дејтона судије сједе у Уставном суду БиХ.
 "Њима је продужен мандат пет година послије истека мандата, не знам када тачно али то је техничко питање ,битно је да су одлуке обавезујуће", каже Инцко.

Затечен и неувјерљив Инцко није знао или није хтио да објасни ко је, када и на основу којег закона продужио мандат страним судијама који су пресудили да је члан 3б Закона о празницима Републике Српске неуставан и да га треба усагласити са Уставом БиХ.
"Оно што је објављено је неки викиликсс" тврди Инцко.

Руска Федерација није подржала закључке ПИК-а у вези с референдумом и Уставним судом БиХ. УО СИМ позвао је на провођење одлуке Уставног суда БиХ у вези са избороима у Мостару и поздравио је напредак у књижењу војне перспективне имовине. 

Реаговање на одлуку ПИК-а

На усвојени коминике Савјета за спровођење мира стижу прве реакције из Републике Српске. Нису изненађени што је ПИК поновио став ОХР-а да су обавезе Уставног суда БиХ обавезујуће, као и да Српска одлуком о референдуму угрожава суверенитет БиХ.

 На политичку одлуку Уставног суда о неуставности 9. јануара, Дана Републике, истичу, Српска припрема правни одговор-заштиту ће, ако буде потребно затражити и пред Судом за људска права у Старзбуру, јер су њом, упозоравају, прекршена права грађана Српске.