latinica  ћирилица
02/12/2015 |  18:53 ⇒ 19:06 | Аутор: РТС

Свјетска премијера посљедњег дијела Стевана Мокрањца

Композиторка Александра Вребалов завршила је посљедње незавршено дјело Стевана Мокрањца и њега ће премијерно 12. децембра извести Хор РТС у Коларчевој задужбини.
Александра Вребалов (фото:Bliljana Ustić ) -
Александра Вребалов (фото:Bliljana Ustić )

Под уметничким вођством маестра Бојана Суђића, у оквиру посебно креираног цјеловечерњег програма у суботу ће бити изведена и дјела Ј. С. Баха, Барбера, Јејла, Лауридсена и Рајнбергера.

Једне јесење вечери 1914. године, Стеван Мокрањац је започео своје посљедње дјело, хорску композицију по стиховима пјесме "Зимњи дани" Јована Јовановића Змаја. Композиција је остала незавршена и потпуно непозната јавности. 101 годину касније, Александра Вребалов оживјела је заборављене ноте на основу јединог сачуваног преписа оригиналне композиције, наводи се у саопштењу агенције "Scholz & Friends Beograd", која је и иницирала да посљедње Мокрањчево дјело буде завршено.

Александра Вребалов, једна од најпознатијих српских композиторки савремене класичне музике, рођена је 1970. године у Новом Саду, а тренутно живи и ради у Њујорку. Послије завршених студија композиције на Академији умјетности у Новом Саду и београдској Музичкој академији, наставила је школовање на Музичком конзерваторијуму у Сан Франциску и Музичкој академији у Прагу. Докторирала је музичку умјетност на Универзитету Мичиген.

Њену богату међународну каријеру обиљежиле су бројне награде и стипендије.

Хор РТС-а почео је са радом 1939. године као камерни ансамбл са 18 пјевача којим је руководио Милан Бајшански. Током више од од седам деценија постојања под руководством најеминентнијих диригената, Хор РТС представља најрепрезентативнији хорски ансамбл у Србији који континуирано његује домаћу хорску и вокално-инструменталну музику, као и веома широки репертоар дјела из свјетске музичке баштине.

Од 2005. године, на мјесту шефа диригента Хора и Симфонијског оркестра РТС-а, налази се маестро Бојан Суђић. Суђић дјелује и као извршни и умјетнички директор Музичке продукције РТС, уз мјесто редовног професора дириговања и оркестра на ФМУ у Београду. Наступао је са неким од најзначајнијих свјетских оркестара и солиста, а налазио се на мјесту првог диригента Краљевске опера у Стокхолму прије повратка у земљу и преузимања садашњих функција.