latinica  ћирилица
02/12/2015 |  19:03 ⇒ 19:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Разбијена криминална мрежа кријумчара миграната

У заједничкој операцији неколико европских држава, уз подршку Европола, разбијена је криминална мрежа кријумчара илегалних миграната у Европску унију, саопштио је данас Еуропол.
Европол - полиција ЕУ - Фото: илустрација
Европол - полиција ЕУФото: илустрација

Полиција и правосудни органи Аустрије, Грчке, Шведске и Уједињеног Краљевства учествовали су у акцијама које су резултирале разбијањем организоване криминалне групе и хапшењем 23 осумњичених - седам у Аустрији, 13 у Грчкој, двоје у Шведској и једног у Уједињеном Краљевству.
 Кријумчари су углавном сиријског и грчког поријекла, али и палестинског.
 Вјерује се да је организована криминална група кријумчарила илегалне мигранте, већином Сиријце, из Турске, а затим им помагала на њиховом путу од Грчке у друге чланице ЕУ преко балканске руте, од Македоније, Србије, Мађарске, Аустрије, Немачке и даље ка сјеверу.
 Сматра се да је ова група кријумчарила око 100 миграната дневно и да је била активна од 2013, наводи се у саопштењу.
 Према обавјештајним подацима прикупљеним до сад, зарада чланова групе износила је близу 10 милиона евра.
 Човјека који се сумњичи да је вођа групе, ухапсили су припадници Националне агенције за криминал Уједињеног Краљевства на једној адреси у Ливерпулу.
 Транспорт миграната спроводили су углавном грчки држављани уз координацију једног албанског држављанина, који је блиско сарађивао са вођом криминалне групе.
 Седиште криминалне мреже било је у Грчкој, чије би припаднике мигранти, било у Турској или на путу ка Грчкој, контактирали на свом путу ка сјеверној Европи.
 Мигрантима је била пружана свака помоћ, од транспорта преко лажних докумената, до смјештаја, а плаћали су кешом или пребацивањем новца.
 Осумњичени су комуницирали мобилним телефонима, а покушали су да остану незапажени и избјегну хапшење, и коришћењем друштвених мрежа и онлајн комуникације.
 Европол је подржавао истрагу од почетка, кроз помагање у размени података између држава чланица, пружање аналитичке подршке истражитељима, као и финансирање и организовање оперативних састанака, додаје се у саопштењу.