latinica  ћирилица
02/12/2015 |  19:10 ⇒ 19:24 | Аутор: СРНА

Бијељина- Почела Шеста смотра етнолошког филма

У Музеју Семберије у Бијељини, вечерас је отворена шеста Смотра етнолошког филма на којој ће публици бити приказано девет филмова из такмичарског програма овогодишњег Међународног фестивала етнолошког филма у Београду.
Бијељина: Смотра етнолошког филма -плакат - Фото: СРНА
Бијељина: Смотра етнолошког филма -плакатФото: СРНА

Музеј Семберије у сарадњи са Етнографским музејом у Београду и ове ће године приказати најбоља остварења европских и свјетских мајстора етнолошког филма међу којима су три филма из Србије и филмови из Италије, Русије, Пољске, Тибета, Непала и Кине.

Филмови ће бити емитовани сваке сриједе у децембру од 18.00 часова у просторијама Музеја, а улаз је слободан.

Прве вечери приказан је италијански филм "Фатума и Асја" о афарским дјевојчицама у Етиопији, који је у Београду добио награди за страни филм.

Стручњаци оцјењују да је филм чији је режисер Франческо Синчик са великим сензибилитетом приказо обичајну и материјалну културу, као и друштвену структуру афарског народа у Етиопији, обиљежену борбом за преживљавање у пустињском и социјално девастираном окружењу.

Публика у Бијељини имала је прилику да види и филм из Русије "Шуну ће доћи" који је освојио гран при у Београду, а приказује богату традицију турске националне мањине у Русији.

Наредне седмице у оквиру Смотре етнолошког филма публици ће бити приказани филмови из Србије, "Корени зла" који је у Београду освојио награду за домаћи филм, "Ракијада" и "Ковач".