latinica  ћирилица
02/12/2015 |  19:19 ⇒ 22:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Лавров у Београду- Могућ сусрет са турским колегом

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров допутовао је вечерас у Београд гдје ће учествовати на Министарском састанку ОЕБС и имати билатералне сусрете са српским званичницима.
Лавров - Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Лавров - ДачићФото: ТАНЈУГ

Лаврова је на аеродрому дочекао предсједавајући ОЕБС и шеф дипломатије Ивица Дачић. Руског министра ће сутра примити предсједник Србије Томислав Николић.

Руски министар спољних послова рекао је да је спреман да се на маргинама скупа у Београду сусретне са својим турским колегом Мевлутом Чавушоглуом, али и додао да би било жалосно да не чује ништа ново.

"Желимо да разјаснимо турски став, пошто они инсистирају на том састанку и да чујемо шта Турци желе да кажу, поред онога што су јавно рекли. Биће тужно ако не буде ништа ново", рекао је Лавров на прес конференцији са Ивицом Дачићем по доласку у Београд.

Лавров је додао и да Русија има да постави нека питања Турској, демантујући истовремено наводе у турским медијима да је у разговору са Чавушоглуом одбацио коришћење "вруће телефонске линије" 25. новембра.

"Та линија је већ постојала, али Турци то нису ниједном искористили", рекао је Лавров.

Исто тако, турска штампа је тврдила да је Чавушоглу нудио учешће Турске у заједничкој коалицији против Исламске државе, а то је, рекао је Лавров, "лаж на квадрат и на куб".

"Ако је чин обарања руског авиона од стране турске авијације био усмјерен да се поткопају напори на стварању јединственог фронта, онда вас увјеравам да то није успјело и да неће", поручио је Лавров.

Навео је да Русија предлаже да се затворе турско-сиријска и турско-ирачка граница како би се пресјекли нелегални токови нафте преко којих се финансира Исламска држава и објаснио да се у томе могу искористити са обје стране добровољне јединице Курда које су савезнице коалиције коју предводе САД.

"Ако би Исламска држава покушала да спријечи успостављање тих баријера, сигуран сам да ће руске ваздухопловне снаге заједно са антитерористичком коалицијом, на чијем челу су САД, бити у могућности да пруже подршку из ваздуха и спријече те покушаје", рекао је Лавров.

Министарски састанак ОЕБС биће прилика и за бројне билатералне сусрете министара, а очекује се да ће један о њих бити сусрет Лаврова и америчког државног секретара Џона Керија.