latinica  ћирилица
02/12/2015 |  20:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Горење се сели у Вијетнам?

Словеначка фабрика електричних уређаја за домаћинство, Горење, планира да у наредних пет година отвори фабрику ван Европе, у Вијетнаму.

У опцији су и неке друге азијске земље где је радна снага јефтинија, пише љубљански Дневник.

"Наша стратегија за наредне године је оријентисање ка глобалном тржишту и премиум брендовима. Глобални раст продаје ћемо остварити из постојећих производних локација, а процијенили смо да ће за бржи раст бити потребно заснивање локалне производње. Дакле, у пет година планирамо да оснујемо фабрику ван Европе, можда у Вијетнаму или некој од оближњих земаља", кажу у Горењу.

Како додају из словеначке компаније, ишло би се на изградњу нове фабрике (гринфилд инвестиција), на партнерство с постојећим локалним понуђачима, а не искључују ни могућност преузимања неког од локалних произвођача.

Стратегија Групе предвиђа до 2020. усмјеравање пословања ван Европе, чиме ће се смањити овисност о европском тржишту.

Дио производње Горење је претходно преселило у Србију, гдје су трошкови рада око два и по пута јефтинији него у Словенији, док је један сегмент производње из Шведске пресељен дијелом у Словенију а дијелом у Србију.

Просјечна мјесечна плата фабричког радника у Вијетнаму је око 150 долара (око 140 евра), док је просјечна нето плата у Словенији нешто већа од 990 евра, наводи се у тексту.