latinica  ћирилица
02/12/2015 |  21:40 ⇒ 21:51 | Аутор: СРНА

Додик: Приједлог закона о Уставном суду БиХ већ написан

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је приједлог закона о Уставном суду БиХ већ написан и да је у току фаза консултација са људима који су потписали заједничку изјаву у Бањалуци и са правницима.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

"Покушавамо да анимирамо и Хрвате и хрватске политичаре да видимо шта они мисле о томе, да ли можемо да урадимо заједничка рјешења и ако у томе успијемо то ће бити сасвим нова пракса да се два конститутивна народа појављују са приједлогом закона", рекао је Додик вечерас за телевизију "ОСМ".

Према његовом мишљењу, суштинска прича код одлуке Уставног суда БиХ да обиљежавање 9. јануара као Дана Републике Српске није у складу са Уставом БиХ јесте у томе да се врши ревизија догађаја везаних за 9. јануар 1992. године.

"Та игра са датумом уопште није безазлена. Суштина није у православним празницима Светом Стефану и Светом Архангелу него у томе да је један датум од прије, а други од послије рата. Ако је Дан Републике Српске послије рата онда је она посљедица рата, а ако је прије рата онда има своју легитимност", појаснио је Додик.

Предсједник Републике је нагласио да је 9. јануар 1992. године важан јер је тада донесен акт о оснивању Републике Српске, прије референдума Хрвата и Бошњака.

"То је било прије оружаног сукоба. Српска је већ имала своје органе и то исто су урадили и Словенци и Хрвати и муслимани и многи други на распаду бивше Југославије", појаснио је Додик.

Према његовим ријечима, сад кад је умирен високи представник у БиХ и када не може да објави ниједну своју одлуку у Службеном гласнику Републике Српске и када његове одлуке нико више не може озбиљно да схвати нити би их примјењивао, све је пребачено на Уставни суд БиХ који покушава да моделира политички систем у БиХ и креира историју.

"То говори да је све ово накарадно. И велики број одлука Уставног суда БиХ које нису проведене показује да он ради лоше", оцијенио је Додик.

Предсједник Српске тврди да никада не би дошло до оваквих одлука да су паритетно биране судије у Уставни суд БиХ из три народа, а то значи у тој правосудној институцији би требало да буду по три судије из реда српског, бошњачког и хрватског народа.

"Ми који се бавимо оперативним пословима не можемо да прихватимо прегласавање. Све одлуке тако донесене треба одбацити и непримјењивати", поручио је предсједник Српске.

Према његовим ријечима, једна од најквалитетнијих ствари из заједничке изјаве јесте да буду одбијене било какве инструкције међународне заједнице о спровођењу одлуке, што је већ пренио и неким амбасадорима.

Додик је нагласио да ће у наредном периоду инсистирати на поштивању изјаве у којој се наводи да Народна скупштина Српске уради анализу свих одлука које су донесене прегласавањем, као што је то учињено и када је ријеч о застави, грбу и химни.

Он је навео да је од 12 тачака заједничке изјаве договор постигнут лако о 10, а да су око двије постојала различита мишљења, од којих је једна - да ли остати у заједничким институцијама БиХ или изаћи из њих.

Према његовим ријечима, расписивање референдума о одлуци Уставног суда БиХ није било спорно.

Предсједник Српске је рекао да је одлука о референдуму припремљена и да ће веома брзо ући у Народну скупштину Републике Српске, те да очекује да ће он бити проведен.

"Сигуран сам да ће на референдуму бити одбачена одлука Уставног суда. Изражена народна воља је сама чињеница и нема питања шта ће бити дан послије. Воља изражена на референдуму најјаче је оружје које Срби могу да имају убудуће. Глас Срба који изађу на референдум јачи је и од тенкова и од авиона. То је воља коју нико не може да игнорише", истакао је Додик.

Он је нагласио да ће, ако буде разума код Бошњака, бити испоштован рок од 120 дана за доношење закона о Уставном суду БиХ, а да ће, ако има цинизма, онда добити атмосферу референдума и очигледно озбиљне захтјеве које неће елиминисати ни представници у заједничким институцијама БиХ, а то су захтјеви да представници Српске напусте заједничке органе.

Додик је истакао да напуштање заједничких органа подразумијева да нема БиХ.

"Ако хоће да нема БиХ, ја навијам за њих, за то њихово понашање. Готово је немогуће изаћи из ове процедуре, него се мора усвојити закон о Уставном суду који ће заштитити све, а то значи да у већини гласова мора бити и глас из ентитета и конститутивног народа, а то штити и Бошњаке", појаснио је Додик.

СРПСКА МОРА РАЗВИЈАТИ СВОЈЕ БЕЗБЈЕДНОСНЕ КАПАЦИТЕТЕ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Српска након посљедњег терористичког напада не може имати повјерења у безбједносну структуру БиХ, због чега ће морати да развија своје капацитете.

"Одмах након Нове године ући ћемо у процедуру и запослити нових 500 полицајаца, младих момака и дјевојака који су завршили искључиво безбједносне школе, те учинити све да обезбиједимо довољно логистике за добру полицију", рекао је Додик.

Он је нагласио да је први и основни задатак да Република Српска буде безбједна те да се у томе мора искључиво ослонити на своје потенцијале.

Додик је појаснио да у сегменту безбједности Српска не може рачунати на инструкције /директора Обавјештајно-безбједносне агенције ОБА БиХ/ Османа Мехмедагића званог Осмица, те да се у случају терористичког напада глобални процеси рефлектују и у БиХ.

Говорећи о привредним потенцијалима Републике Српске, предсједник Додик је рекао да се ради на стварању амбијента и изградњи инфраструктуре да се охрабре инвеститори да улажу у енергетски сектор и туризам.

СРПСКА БИ ДАЛЕКО ВИШЕ ПОСТИГЛА САМА

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да би Српска сама далеко више постигла и да би имала далеко већи економски развој него овако као дио БиХ.

"Израчунали смо да да је БиХ индиректним порезима и на друге начине са простора Српске повукла 5,6 милијарди КМ и да је то за неколико стотина милиона КМ више него сав спољни дуг Републике Српске", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, Република Српска има проблем и што је све више идентификују са БиХ која је на црним листама земаља које је сматрају опасним терористичким исходиштем.

"Република Српска то није. Срби то нису, али, нажалост, дијелимо судбину простора и негативне консеквенце", изјавио је Додик.

Он сматра да је БиХ креација и грешка међународне заједнице још из времена Дејтона.

"БиХ је учинила унилатералну сецесију тако што је прекршила Устав тадашње Социјалистичке Републике БиХ гдје је било предвиђено да се са двије трећине у парламенту или на референдуму може да мијења њен статус. Прегласавајући Србе поставили су тотално погрешне основе за БиХ и то су и схватили и зато је дошло до Дејтонског споразума, али нису хтјели да се одрекну своје раније заблуде о њеном признању", појаснио је Додик.

СКРЕТАЊЕ ПАЖЊЕ НА НАВОДНЕ АФЕРЕ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је имао увид у документ "Тајни план за рушење Додика", о којем је недавно писала руска новинска агенција "Спутњик", те да је ово што ради сада опозиција дио тог плана.

У том плану, како је рекао предсједник Српске, опозиција се позива да скреће пажњу на наводне афере.

"Позива се и на рециклирање афера, као што је кредит код Павловић банке, позива се на то да се оспорава рад Радио-телевизије Републике Српске и одлуке Владе и Скупштине Српске, да се ауторитет полиције Српске укида, а полицији на нивоу БиХ даје већи степен овлаштења. Нема потписа на том документу, јер тако раде Американци, а логистика је за тај план обезбијеђена. Позива се и да се као лидер опозиције промовише Драган Чавић. Ово што ради сада опозиција дио је тог плана", појаснио је Додик.

Додик је подсјетио да је престала прича у јавности о килограму злата који је, наводно, добио у Русији.

"На лажима не можете дуго да опстанете, велике лажи се појаве и нестану, све те приче се појаве, али су чак и без неке моје медијске интервенције нестајале", каже Додик.

НАВОДНИМ КРИМИНАЛОМ ТРЕБА ДА СЕ БАВЕ ИНСТИТУЦИЈЕ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да опозиција жели у јавности испричати приче о наводним криминалним радњама власти Српске, наводећи да би тиме требало да се баве судови и тужилаштва.

"То је ствар институција, а сам себе сам тужио да подстакнем рад тих институција. Упорно се неке неистине износе у јавности, а народ треба да види и институције да утврде да ли је ријеч о намјештаљкама и изврнутим причама о криминалним радњама", рекао је Додик.

Наводећи да је тужио сам себе јер жели да скрене пажњу на то, Додик истиче да предсједник Српске треба да буде предмет јавних опсервација и оспоравања, али да се овдје прелази мјера укуса.

Према његовим ријечима, када се често понавља лаж "онда она за неког постаје истина".

"Све активности Владе Српске о градњи аутопутева, зграде Владе, превоја `Чемерно` - све је било нападнуто, а сви су предмети одбачени и оптужница нема јер није било доказа", каже Додик.

Говорећи о случају бањалучког бизнисмена Милета Радишића који се повезује са криминалним активностима, Додик је рекао да даје подршку институцијама да раде на томе.

"Суд је о томе одлучио, он треба да одлежи своје, а ја нећу потписати одлуку о помиловању. Остало је ствар институција", навео је Додик.