latinica  ћирилица
02/12/2015 |  22:01 | Аутор: klix.ba

БиХ: Због лажних исказа враћено 216 држављана Турске

У октобру и новембру ове године чак 235 страних држављана није остварило право на улазак на територију БиХ са Међународног аеродрома Сарајево.
Гранична полиција БиХ - Фото: илустрација
Гранична полиција БиХФото: илустрација

Од тог броја највише је носилаца путних исправа Турске (216) или близу 88 одсто. Битно је напоменути, да од укупног броја страних држављана који су претходна два мјесеца ушли у БиХ, 20 одсто из Турске, речено је у Граничној полицији БиХ.

Осталих 19 случајева одбијања уласка у БиХ односи се на држављане Руске Федерације (5), Јордана (2), Грузије (2), Марока (1), Палестине (2), Кине (1), Колумбије (1), Хрватске (1), Саудијске Арабије (1) и Њемачке (2).

Најчешћи разлог за одбијање уласка у БиХ страним држављанима је давање нетачних, лажних или непотпуних података о сврси и условима уласка у БиХ (близу 89 одсто).

Осим тога, улазак у БиХ је одбијен и због непосједовања визе или радне дозволе за улазак или боравак у БиХ (близу 4 одсто), непосједовања важеће путне исправе (3 одсто) и недовољно новца за вријеме намјераваног боравка (близу 3 одсто).

Гранична полиција наглашава да се особе које не испуњавају услове уласка у БиХ враћају истим летом којим су допутовале на аеродром Сарајево или првим наредним летом компаније чијим авионом су дошле.