latinica  ћирилица
02/12/2015 |  22:31 | Аутор: Jutarnji list

Швајцарска укинула банковну тајну за странце

Странци који имају рачуне у швајцарским банкама убудуће ће имати више проблема да сакрију колико су новца ставили на рачун, након што је горњи дом парламента данас одобрио аутоматску размјену банковних података с другим земљама.
Швајцарска национална банка - Фото: AP
Швајцарска национална банкаФото: AP

Нова уредба Швајцарску је довела на ниво стандарда Организације за привредну сарадњу и развој и најбогатијих земаља свијета из Г20.

Швајцарска је до сада давала информације о могућим утајивачима пореза само на посебан захтјев других земаља, а убудуће ће те информације давати свим земљама с којима има одговарајуће билатералне споразуме. До сада их је склопила с Европском унијом и Аустралијом, али онај с ЕУ потписан је у мају и на снагу ће ступити тек 2018. године.

- То је још један ударац свим утајивачима пореза и велики корак према праведнијем опорезивању у Европи - рекао је комесар ЕУ за привреду и финансије Пјер Московици.

Подаци о клијентима који ће се размјењивати са чланицама ЕУ укључују имена и презимена, датум рођења, адресу, поресне идентификационе бројеве, стање рачуна и трансакције.