latinica  ћирилица
02/12/2015 |  23:02 | Аутор: СРНА

ЕУ: Нови пакет мјера против тероризма

Европска комисија усвојила је данас пакет мјера за борбу против тероризма и шверца наоружања, укључујући и путовање у терористичке сврхе.
Европска комисија (фото: www.mfa.gov.rs) -
Европска комисија (фото: www.mfa.gov.rs)

Европска комисија је саопштила да у пакет мјера спада и "Директива о тероризму" чији је циљ јачање "арсенала ЕУ у спречавању терористичких напада кривичним гоњењем припремних дијела као што су обука и одлазак у иностранство у терористичке сврхе".

У "припремна дјела" спадају путовање, финансирање, организација и уговарање одласка, обука и обезбјеђење средстава за вршење терористичких напада.

- Повећање броја грађана ЕУ који одлазе у иностранство како би постали "страни борци" значи да је неопходно обновити оквир ЕУ за терористичке прекршаје како би се осигурао заједнички одговор кривичног правосуђа - рекао је потпредсједник Европске комисије Франс Тимерманс.

Више хиљада људи отпутовало је у Сирију и Ирак како би се придружили Исламској држави и европске државе покушавају да ојачају мјере безбједности како би спријечиле нападе попут оних у Паризу 13. новембра када је убијено 130 особа.