latinica  ћирилица
05/12/2015 |  09:45 ⇒ 15:10 | Аутор: СРНА

Добрун- Парастос поводом четрдесет дана од упокојења митрополита Николаја

У манастиру Добрун код Вишеграда у току је света архијерејска литургија, након које ће бити служен парастос поводом четрдесет дана од упокојења митрополита дабробосанског Николаја.
Вишеград - парастос - Фото: СРНА
Вишеград - парастосФото: СРНА

Епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије, који је и администратор Митрополије дабробосанске, служи литургију, уз саслужење свештенства и монаштва Митрополије дабробосанске.

Након литургије, у манастирској порти биће служен парастос на гробу митрополита Николаја.

Парастос за упокојење митрополита Николаја биће служен сутра, након свете литургије

У свим храмовима Митрополије дабробосанске сутра ће, након свете литургије, бити длужен парастос за упокојење митрополита Николаја.

Блаженопочивши митрополит дабробосански Николај преминуо је 27. октобра, на празник Преподобне мати Параскеве, у 88. години, а сахрањен је, према сопственој жељи, у порти манастира Успења Пресвете Богородице у Добруну.

Блаженопочивши митрополит Николај био је шездесети митрополит дабробосански на чији трон је изабран 1992. године. У 62 године свештеномонашког и 42 године епископског служења Српској православној цркви истакао се као велики просветитељ, градитељ, обновитељ црквеног и духовног живота. Од 1973. до 1978. године био је владика аустралијско-новозеландски, након чега је изабран за владику далматинског гдје се задржао до избора у светосавски трон митрополита дабробосанских.