latinica  ћирилица
07/12/2015 |  18:06 | Аутор: СРНА

Савјет Европе: Приштина да формира заједницу српских општина

Комитет Парламентарне скупштине Савјета Европе за политичка питања и демократију усвојио је данас прелиминарни нацрт резолуције о ситуацији на (самороглашеном) Косову и Метохији и улози Савјета Европе, у којем се Приштина позива да формира заједницу српских општина.
Савјет Европе у Стразбуру - Фото: Wikipedia
Савјет Европе у СтразбуруФото: Wikipedia

Извјештај се бави питањем поштовања људских права, владавине права, положаја мањина и демократије на (самопроглашеном) Косову и Метохији и није узимао у обзир питање статуса, саопштено је из Скупштине Србије.

Српски парламентарци предложили су четири амандмана који су прихваћени у Комитету.

Тим амандманима позивају се приштинске власти да примијене одредбе бриселског споразума у вези са формирањем ЗСО, да се унаприједи полицијска сарадња у оквиру постојећих механизама Унмика и Интерпола, указује се на одбијање чланства Косова и Метохије у Унеску и даје подршка процесирању ратних злочина.

Шеф делегације Скупштине Србије у Парламентарној скупштини Савјета Европе Александра Ђуровић изразила је задовољство радом извјестиоца и тиме што је Комитет усвојио резолуцију "јер садржи бројне препоруке које ће омогућити примјену стандарда Савјета Европе на Косову и Метохији".

"Важно је да сви грађани који живе на Косову и Метохији уживају у заштити људских и мањинских права, владавини права и демократији", рекла је Ђуровићева.

Она је истакла да је амандман којим се обавезују власти у Приштини да формирају ЗСО прихваћен једногласно.

"То је јасан сигнал да су посланици Савета Европе свесни бројних опструкција који долазе од Приштине, као и конструктивне улоге коју Србија има у дијалогу", рекла је Ђуровићева.

Нацрт резолуције о теми "Ситуација на Косову и улога Савјета Европе" биће разматран на сљедећем засједању Парламентарне скупштине Савјета Европе у Стразбуру, од 25. до 29. јануара наредне године, када се очекује и њено усвајање.