latinica  ћирилица
08/12/2015 |  15:42 ⇒ 21:14 | Аутор: РТРС

Ухапшен Сакиб Махмуљин, ратни командант 3. корпуса тзв. Армије БиХ (ВИДЕО)

Тужилаштво БиХ предложило је Суду БиХ да одреди једносмјесечни притвор бившем команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину, осумњиченом за ратне злочине над Србима код Возуће, потврђено је из Тужилаштва БиХ.
Муџахедини - Махмуљин - Фото: Press
Муџахедини - МахмуљинФото: Press

По налогу Тужилаштва БиХ припадници СИПЕ јутрос су у Сарајеву ухапсили ратног команданта 3. корпуса тзв. Армије БиХ Сакиба Махмуљина.

Осумњичен је по командној одговорности јер је пропустио да спријечи ратне злочине које су припадници Одреда Ел Муџахид починили над заробљеним српским војницима током 1995.године на подручју Возуће.

Због злочина над Србима у Возући, Хашки трибунал је на три и по године осудио команданта Главног штаба такозване Армије РБиХ Расима Делића.

Из Тужилаштва БиХ потврђено је да је затражен притвор. Хапшење бошњачког генерала Сакиба Махмуљина потресло је СДА која вјерује у његову невиност. Из СДА пак ни ријечи о злочинима муџахедина или одговорности оних који су их довели у БиХ. С друге стране, предсједник БО РС Миломир Савчић изражава задовољство јер је коначно неко ухапшен због командне одговорности. Савчић се нада да је хапшење Сакиба Махмуљина почетак третирања свих потенцијално одговорних за ратне злочине на исти начин. 

Током војних операција „Ураган“ и „Фарз“ у љето и јесен 1995. године, на потезу Озрен- Возућа, припадници Одреда Ел Муџахид на монструозан начин ликвидирали су заробљене српске војнике и цивиле. Сакиб Махмуљин имао је команду над том озлоглашеном јединицом и није учинио ништа да спријечи злочине.

- Сакиб Махмуљин осумњичен је за злочине почињене на ширем подручју Возуће, у којима је судјеловала и постројба Одред "Ел Муџахидин", који су убили око 50 ратних заробљеника српске националности који су претходно отети од јединице која их је заробила, рекао је Борис Грубешић, портпарол  Тужилаштва БиХ.

Заробљене војнике нису отели муџахедини већ их је јединица која их је заробила, 328. бригада 3-ег корпуса тзв. Армије БиХ, предала у руке Одреда Ел муџахид, због чега преузима дио одговорности за њихову смрт.

- Ови заробљени су погубљени су на најмонтрусознији начин с обзиром да су предани Одреду Ел Муџахид који су били смјештени у Каменици. Поред Сакиба Махмуљина управо је овом бригадом који су их заробили, командовао Фуад Зилкић. Из моје јединице се још увијек води као нестали 80 бораца, истакао је Зоран Благојевић, бивши командант Четврте озренске лаке пјешадијске бригаде ВРС.

У нападу снага тзв. АРБиХ на српски етнички простор Озрена и Возуђе заробљено је а потом ликвидирано 412 војника и цивила српске националности. И даље се трага за посмртним остацима 131 особе.

- Очекујемо да Тужилаштво БиХ неће стати. Надамо се не само подизању оптужнице, него да ће истрага бити проширена и на остале официре трећег корупса који се по командној одговорности морају теретити за ритуална убиства војника и цивила, додао је Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Ударна песница тзв. Армије БиХ током напада на Озрен и Возућу били су муџахедини. Ритуална убијања, црне заставе с натписима из Курана, повици Алаху екбер илустративно свједоче о мјесту настанка данашњег зла, Исламске државе.

- Не требамо занемарити улогу бошњачких структура које су 90-тих година заговарали и осмислили долазак страних ратника у БиХ. Они су чинили злочине не само на Озрену и Возуђи већ и широм БиХ, додао је Којић.

Хапшење Сакиба Махмуљина мобилисало је све структуре СДА. Незванично сазнајемо да је одржан хитан састанак Медџиде Кресо и Шефика Џаферовића, кога је бивши потпредсједник ФБиХ Мирсад Кебо оптуживао да је као шеф полиције у Зеници прикривао злочине над Србима у Возући. Тужилаштво БиХ одустало је од истраге против Џаферовића.