latinica  ћирилица
10/12/2015 |  13:36 ⇒ 21:02 | Аутор: СРНА

Институције Српске прекидају сарадњу са Сипом, Судом и Тужилаштвом БиХ (ВИДЕО)

Влада и све институције Републике Српске због данашњег противуставног поступања Агенције за истраге и заштиту БиХ прекидају сарадњу са Сипом, Судом и Тужилаштвом БиХ."
Драган Лукач - Фото: РТРС
Драган ЛукачФото: РТРС

"Влада Српске је оцијенила да поступање Сипе у Новом Граду представља грубо кршење међуполицијске сарадње и противуставни поступак", изјавио је министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач.

Он је рекао новинарима да је на ванредној сједници Владе Српске закључено да се претресом зграда општине, полиције и комуналног предузећа у Новом Граду који је обавила Сипа доводи у сумњу повјерење у МУП Српске, које је до сада увијек сарађивало са безбједносним агенцијама у БиХ, те Судом и Тужилаштвом БиХ.

"Суд БиХ је исказао изразито неповјерење наводећи у наредби да постоји бојазан да би предмети истраге могли бити уништени или сакривени, иако су имали могућност да од МУП-а траже да им достави документацију у вези са наведеним предметом или да пошаљу свог инспектора да изврши увид у документацију и по потреби је изузме", истакао је Лукач.

Према његовим ријечима, Влада Српске је констатовала да је поступање неуставних институција Суда БиХ, Тужилаштва БиХ и Сипе противно Уставу БиХ и Уставу Републике Српске, те имајући у виду овакво непримјерено и провокативно поступање, Влада и све институције Српске прекидају сарадњу са тим институцијама.

Лукач је истакао и да је Влада наредила МУП-у Српске да спријечи сваки улазак и претрес просторија републичких и локалних институција Српске.

"Влада Српске и даље остаје опредјељена за коректну и професионалну сарадњу свих безбједносних и правосудних институција у БиХ у оквиру уставних и законских надлежности", рекао је Лукач.

Он је додао да је затражено од Одбора за безбједност Народне скупштине Српске да размотри информацију и владине закључке и да заузме ставове и поднесе извјештај Народној скупштини.

Лукач је рекао и да је од Народне скупштине затражено заказивање посебне сједнице на којој ће бити разматрана информација и закључци које је заузела Влада.