latinica  ћирилица
12/12/2015 |  15:42 ⇒ 15:57 | Аутор: РТРС

Приједор: Пропала продаја Месне индустрије „Импро“

Пропала је продаја некадашњег привреднопг гиганта Месне индустрије “Импро“ из Приједора. Раскинут је купродајни уговор, који је у априлу потписан између “Хете“ д.о.о, као власника некретнина овог предузећа и италијанског инвеститора " ЛСА" д.о.о. Брчко.
Приједор: Фабрика "Импро" - Фото: СРНА
Приједор: Фабрика "Импро"Фото: СРНА

Град Приједор је посредством “Хете“ поново покренуо проналазак новог инвеститора, како би се ријешио овај вишегодињши проблем. Док “Хета“ и Град Приједор заједнички траже новог купца, радници “Импра“, који је већ четири године у стечају, надају се да ће њихово предузеће коначно, како кажу, “отићи у руке“ озбиљног инвеститора.

Умјесто на радно мјесто у погон, радници приједорске Месне индустрије “Импро“, поново у очају. Након вишегодишње агоније, стечаја и чекања на исплату плата, свјетло на крају тунела била је продаја овог некадашњег привредног гиганта. Међутим, иако је купопродајни уговор потписан и на “сва звона“ прослављен , од улагања ни трага. Све је пропало.

- Радници су очекивали позиве од новог купца да поприча са њима, да каже када покреће производњу. Да би сад прије мјесец или два дана сазнали да уговор није реализован и да је раскинут, рекао је Драган Бојановић, представник радника у Одбору повјерилаца.

Од италијанског купца, ЛСА д. о. о. Брчко, добили смо само штури одговор телефоном: инвеститор је због приватних разлога одустао од куповине “Импра“. Осим радника, раскидање уговора разочарало је и сточаре, којима је “пао у воду“ најављени сигуран откуп меса. Град Приједор и власник некретнина овог предузећа “Хета“ заједнички траже новог инвеститора.

- Након одређених неспоразума међу партнерима који су купили “Импро“. Та инвестиција је стала и ми смо сада поново преко “Хете“ покренули питање да се нађе нови инвеститор у “Импру“, истакао је Марко Павић, градоначелник Приједора.

У “Хети“ кажу да су у току преговори са неколико потенцијалних инвеститора. Продајна цијена “Импра“ је пословна тајна.

- Тренутно разговарамо са неколико потенцијалних инвеститора. Но, процес као и увијек захтијева одређен временски период, нагласио је Манфред Грам, генерални директор ХЕТА доо.

- Надамо се да ће се неко појавити озбиљнији да то купи и да “Импро“ сљедеће године крене да ради, додао је Бојановић.

Највећа жеља радника је да се судбина “Импра“ ријеши по моделу “Аутротранспорта“, који је купила Влада Српске и надлежност пренијела на град Приједор.

У најбоља времена “Импро“ је запошљавао 120 радника и мјесечно остваривао производњу од 200 тона.