latinica  ћирилица
14/12/2015 |  07:47 ⇒ 18:40 | Аутор: РТРС

Двије деценије од потписивања Дејтонског споразума

Данас се навршава 20 година откако је у Паризу потписан мировни споразум у БиХ.
Потписивање Дејтонског споразума - Фото: архив
Потписивање Дејтонског споразумаФото: архив

Претходно је Дејтонски споразум закључен и парафиран 21. новембра 1995. у војној бази Рајт-Петерсон у америчком градићу Дејтон.

Карл Билт, шведски дипломата и бивши високи представник у БиХ, рекао је да је у том моменту то био једини могући споразум.

- Мислим да ово свакако није херојска прича међународне заједнице која годинама није радила шта треба, да би на крају постигли споразум који је био једини могући - истакао је Билт у интервју за "Гетебургс Постен". Говорећи о данашњој ситуацији, Билт је рекао да су политика и политичари у БиХ и даље подијељени по етничким линијама и да је централна власт слаба.

Цвијановић: Дејтон основни оквир за функционисање БиХ

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је Дејтон основни оквир за функционисање БиХ, а проблем је у томе што овај споразум никада није добио праву прилику да покаже све домете који су много већи од онога што видјело у пракси. Цвијановићева је истакла да је проблем у томе што су га сви више нападали, него што су му давали шансу.

- Став институција Републике Српске је врло јасан, Дејтон је примарни, основни, главни и темељни оквир за функционисање ове државе. Ми, као Република Српска, врло јасно препознајемо, у оквиру Дејтона, своје мјесто и тачно разумијемо које су то надлежности и права дати Српској. То намјеравамо да бранимо до посљедњег даха - поручила је премијерка Српске.

Извор: РТРС, СРНА