latinica  ћирилица
14/12/2015 |  19:35 ⇒ 15/12/2015 | 10:37 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕУ-Србија: Отворена прва поглавља (ФОТО)

У згради Европског савјета у Бриселу одржана Друга међувладина конференција, на којој је Србија отворила прва поглавља у преговорима са Европском унијом.
Брисел (Фото: @SerbianPM) -
Брисел (Фото: @SerbianPM)

Србија је вечерас у Бриселу званично почела вишегодишње разговоре за чланство у ЕУ. Овим су коначно отворена прва два поглавља на путу приступања ЕУ, и то 32, које се односи на финансијску контролу, и 35, о нормализацији односа са Приштином.

Делегацију Србије предводе премијер Александар Вучић, те министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и министар финансија Душан Вујовић, док је испред ЕУ предсједавајући Савјета министара, луксембуршки шеф дипломатије Жан Аселборн.

Србија би већ у јануару могла да отвори и поглавља 23 и 24, која се односе на правосуђе, људска права и правду.

Европски комесар за сусједство и политику проширења Јоханес Хан честитао је Србији, њеној влади и грађанима на свему што је постигнуто на европском путу Србије, али је поручио да тек сада предстоји тежак и напоран посао.

Хан је, на заједничкој конференцији за медије послије ове конференције рекао да је напредак Србије тимски рад који не би могао да буде остварен без посвећености и одлучности како српских власти, тако и без напора грађана и цивилног друштва.

Пут ће бити дуг и тежек, али Европа је са вама, рекао је Аселборн. Хан је указао да ће то бити сигнал стабилног пословног амбијента за стране инвеститоре.

Вучић је истакао да је ово значајна вијест не само за грађане Србије, који треба да буду поносни на себе и своју земљу, већ и за цио регион. Он је посебну захвалност исказао њемачкој канцеларки Ангели Меркел, која је, како је примијетио, испунила своју ријеч оног часа када је Србија испунила своје обавезе.

Министар спољних послова Италије Паоло Ђентилони изјавио је да је отварање првих преговарачких поглавља између Србије и Европске уније, значајан прогрес у европским интеграцијама Београда, важна етапа на његовом дефинитивном повратку у заједничку европску кућу и да Србија може рачуна на Италију као на стратешког партнера и у наредним етапама процеса. Он је  оцијенио да је то јасно признање опсежним и тешким реформама које Србија спроводи, као и конкретним резултатима у политичком дијалогу са Приштином, у регионалној сарадњи и у одговорном суочавању са мигрантском кризом.

Брисел- Вучић и Хан (ФОТО:ТАНЈУГ, скриншот)

19.40... Међувладину конференцију Србија-ЕУ отварили су министар спољних послова Луксембурга, земље која тренутно предсједава ЕУ, Жан Аселборн, и премијер Александар Вучић.

Конференцији, на којој ће бити отворено Поглавље 32, које се тиче финансијске контроле, и Поглавље 35, посвећено нормализацији односа Београда и Приштине, присуствују и европски комесар Јоханес Хан, министар спољних послова Ивица Дачић, министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, министар финансија Душан Вујовић и шефица преговарачког тима са ЕУ Тања Мишчевић.

Вучић је уочи конференције рекао да Србија од данас разумије да ће бити дио ЕУ, а на Србији је да својим радом, марљивошћу и енергијом одреди вријеме уласка у ЕУ.

Премијер је, уз честитку грађанима, такође истакао да је данас истински велики и важан дан за Србију.

- Важан је, прије свега, због типа друштва којем желимо да припадамо, због економског напретка Србије и због тога што је инвеститорима важно да је земља у коју долазе стабилна и у да усклађује своје стандарде и норме са европским - рекао је Вучић.

На међувладиној конференцији, званичници ЕУ ће представити своје преговарачке позиције за поглавља 23 и 35, затим ће и Србија изнијети свој став, а потом ће услиједити завршне ријечи.

Очекује се и да ЕУ послије конференције објави своје преговарачке позиције за поглавља 32 и 35.

Према оцјенама европских званичника, међувладина конференција не представља само техничко отварање првих поглавља, већ је ријеч о новој фази у процесу европских интеграција Србије, чије реформе, напредак у дијалогу са Приштином и допринос бољим регионалним односима су били пресудни за корак који ће вечерас бити начињен.

Вучић је раније рекао да Србија жели да заврши сав свој посао у европским интеграцијама до 2019. године, а да је онда на ЕУ да донесе одлуку да прихвати Србију као пуноправног члана.

Сљедећа поглавља која би Србија могла да отвори већ у првој половини 2016. су 23 и 24, која се тичу фундаменталних права.