latinica  ћирилица
15/12/2015 |  16:00 ⇒ 22:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Стоп са српским ЛК грађанима Косова!?

Граничној полицији самопроглашеног Косова стигла је у поноћ уредба, према којој је забрањен улазак на Косово свим лицима која имају српске личне карте, а живе на територији Косова, а директор владине Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је да постоје спекулације о томе, али да се пажљиво прати ситуација на прелазима.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

У полицији самопроглашеног Косова на прелазима Јариње и Брњак, на сјеверу покрајине, речено је да примјена ове уредбе још није почела.

На прелазу Мердаре враћена је путница из Србије јер није имала косовску личну карту, јавио је Радио Ким из Чаглавице. Она је из из централне Србије путовала на КиМ и није јој било дозвољено да пређе административни прелаз Мердаре. Наиме, имала је личну карту издату у Полицијској управи Приштина у Нишкој Бањи.

- Она је платила карту до Приштине, међутим, када су видјели да нема косовску личну карту, нису јој дозволили да пређе Мердаре - речено је овом радију у туристичкој агенцији "Кимцо" из Грачанице.

Од поноћи је на прелазима важи уредба по којој је забрањен улазак на КиМ свим особама која имају српске личне карте, а живе на територији КиМ. Ова одлука се, међутим, не спроводи на свим прелазима између КиМ и централне Србије.

Током дана у Лепосавићу би, због новонастале ситуације, требало да се састану градоначелник Лепосавића Драган Јаблановић и представници тзв. Косовске полиције.

Ђурић је изјавио да Београд, поводом ових најава, пажљиво прати ситуацију на прелазима са Косовом.

- Тачно је да су се појавиле одређене спекулације о промјени режима на интегрисаним прелазима. Пажљиво пратимо ситуацију и реаговаћемо зависно од развоја догађаја током дана. Будите сигурни да ако буде неких промјена које нису у складу са споразумом, Србија као ни досада неће ћутати и заштитиће интересе наших грађана - рекао је Ђурић.

Ова одлука изазвала је забринутост међу Србима на Косову, изјавио је градоначелник Јаблановић. Навео је да би спровођење такве одлуке негативно утицало на становништво на сјеверу Косова јер грађани не би могли, након што изађу са Косова, да се врате кући.,

Оцијенио је да је одлука Приштине о српским личним картама неразумна и недобронамјерна и да су са таквом одлуком били затечени и полицајци на прелазу Јариње.

- Нелогично је да грађани који имају српске личне карте из централне Србије могу на Косово, а да они који живе на Косову са истим таквим документима не могу - рекао је Јаблановић.

О том проблему са највишим званичницима у Приштини синоћ је разговарао предсједник Српске листе Славко Симић, који је изјавио да је добио обећања да спорна уредба неће ступити на снагу.