latinica  ћирилица
15/12/2015 |  18:18 ⇒ 22:45 | Аутор: БЕТА

Министри ЕУ позвали Приштину да примјењује Бриселски споразум

Министри спољних послова ЕУ подржали су данас напредак у дијалогу Београда и Приштине и позвали косовске власти да што прије примијене свој дио споразума и да се конструктивно ангажују са Србијом у формулисању и примјени будућих споразума.

У закључцима се оцјењује да садашњи политички застој на Косову и Метохији мора хитно бити ријешен, а министри су посебно осудили насиље у политичке сврхе и позвали опозицију да смјеста прекине опструкцију рада парламента. Такође се позива на поштовање владавине закона и обнову нормалног парламентарног живота у складу са правилима и процедурама.

Подржава се одлука Приштине о успостављању специјалног суда за ратне злочине, али и захтјева да власти без одлагања окончају потребне процедуре како би суд што прије могао да функционише.

Наводи се такође да Косово треба да настави сарадњу са Еулексом и да активно допринесе пуном спровођењу његовог мандата укључујући и период након ревизије послије јуна 2016.

Министри ЕУ су примили на знање да је у октобру потписан Споразум о стабилизацији и придруживању као први свеобухватни споразум ЕУ и Косова "чији закључци, ступање на снагу и примјена неће доводити у питање став земаља чланица о статусу Косова".

Савјет министара ЕУ је, када је ријеч о либерализацији визног режима, нагласио важност испуњавања свих услова и позвао Приштину да настави напоре како би напредовала у том процесу.

Власти Косова, истиче се у закључцима, треба да се усредсреде на спровођење свеобухватних реформи неопходних за испуњавање обавеза у складу са ССП, а посебну пажњу потребно је посветити унапређењу владавине права, укључујући независно судство.

Косово, додаје се, треба да ојача борбу против организованог криминала и корупције, а приоритетне су реформе изборног система и управе. Као важне области помињу се и заштита људских права, укључујући пуну заштиту културног и вјерског насљеђа, као и инклузија и заштита припадника мањина и рањивих група и јачање социјалне кохезије.

Шефови дипломатија ЕУ данас су у Бриселу разматрали стратегију проширења и годишње извјештаје Европске комисије о напретку западнобалканских земаља и Турске на путу ка ЕУ. Они су потврдили "недвосмислену посвећеност европској перспективи Западног Балкана", нагласивши да проширење ЕУ остаје кључна политика и улагање у мир, демократију, просперитет, безбједност и стабилност континента.