latinica  ћирилица
22/12/2015 |  08:40 ⇒ 23/12/2015 | 08:27 | Аутор: РТРС

Сарајево: У акцији "Рез" ухапшено 11 осумњичених за тероризам (ВИДЕО)

Полицијски службеници Федералне управе полиције, поступајући по наредби Суда БиХ, а под надзором Тужилаштва БиХ, данас су у послијеподневним часовима окончали оперативну акцију кодног назива "Рез", саопштено је из ФУП-а. Извршени су претреси објеката на 13 локација на подручју Кантона Сарајево, а ухапшено је 11 лица.
Сарајево: Хапшење због тероризма - Фото: Screenshot
Сарајево: Хапшење због тероризмаФото: Screenshot

Ухапшени су Елвир Муратовић, Кемал Мурић, Семир Салковић, Билал Дервишић, Зулфо Алајбеговић, Един Табаковић, Дарко Пецо, Елвир Мушић, Адис Кешан, Нермин Ћуприја и Адмир Ахметовић, сазнаје Телевизија "Н1".

Ухапшени се доводе у везу са кривичним дјелом тероризма и финансирања тероризма, припремања кривичног дјела, подстрекивања особа на одлазак на страна ратишта, те у везу са кршењем Закона о слободи вјере и правном положају цркава и вјерских заједница у БиХ, рекла је виши инспектор Федералне управе полиције Марина Зовић.

У акцији је изузета велика количина документације која доказује да су ова лица припремала терористички напад. Пронађена је и застава ИСИЛ-а.

Ухапшен је и један од главних вођа групе, по имену Кемал, а група је, према изворима из полиције, припремала терористички напад. Претресено је више стамбених локација на ширем подручју Сарајева - Бољаков Поток, Осијек, Сокоље и још неке локације. Акција, у којој учествује више од 100 полицајаца, спроводи се према налогу Тужилаштва БиХ.

Драган Лукач, директор Федералне управе полиције  каже да се ухапшене особе доводе се у везу с кривичним дјелима тероризам, финансирање тероризма, подстрекавање и припремање кривичног дјела, као и навођење особа на одлазак на страна ратишта. Они се доводе и у везу с кршењем закона о слободи вјере.

застава ИСИЛ-а (фото: Klix.ba)

 По налогу тужиоца из Одсјека за тероризам Тужилаштва БиХ, на подручју Кантона Сарајево, извршена је опсежна акција коју реализује полиција Федералне управе полиције уз подршку партнерских полицијских агенција и ОБА БиХ, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Мета активности су око 15 лица, за које постоје сазнања и докази да су блиски и одржавају контакте са радикалним групама и структурама ИСИЛ-а, као и структурама повезаним са лицима на ратиштима Сирије и Ирака.

Претрес се вршио на два мјеста вјерског окупљања радикалних особа, као и више кућа и приватних објеката које користе. Приликом претреса, пронађени су одређени доказни материјали, који указују на повезаност са структурама ИСИЛ-а.

Претресени су и објекти у насељима у близини мјеста Рајловац, гдје је прије два мјесеца извршен терористички напад у којем су убијена два војника ОС БиХ.

Претреси у акцији "Рез" (фото: Klix.ba)

Тужилаштво БиХ поручује грађанима БиХ, да Босна и Херцеговина има капацитете да открије и процесуира особе повезане са тероризмом и радикалним групама, те да ће заједно са полицијским и безбједносним агенцијама предузети све активности, како би се отклониле терористичке пријетње и опасности за грађане Босне и Херцеговине.

Наведена лица су под истрагом су због кривичног дјела јавног подстицања на терористичке активности и врбовање ради терористичких активности из члана 202а. и 202б. КЗ БиХ.

Хапшења због тероризма у Сарајеву